blodkollen ikon

Recension av Blodkollen

Blodkollen är en provtagningstjänst 2013 startades ur en vilja att underlätta för vanliga människor att ta kontroll över sin hälsa. Genom att beställa en skräddarsydd analys av ett blodprov kan du få en hälsokontroll med fokus på de parametrar som du själv är intresserad av.

Enligt Blodkollen själva drivs dem av målet att du som kund ska förstå innebörden av dina provsvar och förstå vad du själv kan göra för att må bra i kropp och knopp – förmedlat via blodprovanalyser utifrån din önskan. Analyserna genomförs bland annat av läkare, dietister och biomedicinska analytiker och efter din beställning får du ett utlåtande om vad dina blodvärden säger om ditt mående. Förutom blodprov för kontroll av specifika spårämnen; vitaminer och mineraler, erbjuder Blodkollen även färdiga analyspaket med fokus på hälsofaktorer som exempelvis fertilitet, vikt och allmän kroppsscanning för kvinnor och män.

blodkollen ipad och iphone

Produktutbud

Hälsokontroll och enskilda blodprov

Blodkollen

HÄLSOKONTROLL KVINNA

1349 kr
30 olika hälsomarkörer ingår
Anpassat för kvinnors behov
En personlig läkarkommentar
Snabba svar på testerna
Beställ via Mobilt BankID
LÄS MER

Blodkollen

HÄLSOKONTROLL MAN

1349 kr
31 olika hälsomarkörer ingår
Hälsokontroll anpassad för män
En personlig läkarkommentar
Snabba svar på testerna
Beställ via Mobilt BankID
LÄS MER

Blodkollen

HÄLSOKONTROLL SPORT

1548 kr
22 olika hälsomarkörer ingår
Blodparametrar kopplade till sport
En personlig läkarkommentar
Snabba svar på testerna
Beställ via Mobilt BankID
LÄS MER

Blodkollen Hälsokontroller

Blodkollen erbjuder en rad olika typer typer av hälsokollar. Allt från allmän hälsokoll för män och kvinnor till lite mer fokuserade områden som järnkollen och sköldkörtelkollen. Här finns dock inga enskilda blodanalyser utan allt kommer i olika typer av paket.

Hälsokollen Kvinna

En bred hälsokoll som passar alla vuxna kvinnor. Paketet Hälsokollen Kvinna som innefattar analys av 30 parametrar, ger en kontroll av det allmänna hälsotillståndet och är en bra utgångspunkt för dig som vill veta vad du kan göra för att bli hälsosammare, både fysiskt och mentalt. Med provsvaret följer även tips på eventuella saker du själv kan göra för att må bättre.

Parametrarna som analyseras är relaterade till:

 • Blodvärden och syretransport: Påvisar energinivåer och hur bra kondition du har
 • Energimetabolism: Hur din grundläggande ämnesomsättning fungerar
 • Vitaminer och mineraler: Ger möjlighet att planera kosten så att du kan äta nyttigare, minska sockersug och undvika ohållbara dieter
 • Sjukdom och förebyggande: Risk för vällevnadssjukdomar, folksjukdomar, hjärtinfarkt
 • Blodfettstatus: Förändringar i fettmetabolismen

Hälsokollen Man

För dig som är man och vill få ditt allmäntillstånd utvärderat, passar Hälsokollen Man utmärkt. Paketet innehåller 32 olika analyser och ger dig goda möjligheter att planera för att hålla dig frisk och främja din hälsa. Med svaret följer även personliga råd och tips på saker du kan göra för att må bättre, utifrån de värden som analyserna visar.

Parametrarna som är analyseras är relaterade till:

 • Hormoner: Påvisar energinivåer, mycket eller lite sexlust, förmåga att bygga muskler, stressnivå
 • Blodvärden och syretransport: Påvisar energinivåer, hur bra kondition du har
 • Energimetabolism: Hur bra din grundläggande ämnesomsättning är
 • Vitaminer och mineraler: Ger dig möjligheten att börja med en kost som minskar sug och får dig att sluta jojo-banta
 • Sjukdom och förebyggande: Risk för vällevnadssjukdomar, folksjukdomar, hjärtinfarkt, prostatacancer
 • Blodfettstatus: Förändringar i fettmetabolism

Hälsokollen efter behov

Förutom ovanstående hälsokontroller finns det många andra blodprover som du kan beställa om du har specifika behov. Nedan finner du tre stycken vanliga typer av hälsokontroller som Blodkollen erbjuder.

hjärta i hand

Kategori: Sport/Träningskollen

Många tror att hårda pass på gymmet är det enda som krävs för att bygga muskler, men sanningen är att optimering av träningsresultat är en mer komplicerad konst än så. Motion är alltid positivt för ditt välmående, men för att få goda träningsresultat gäller det att kroppens parametrar är i balans och att den får näringsrik mat samt bra återhämtning.

Paketet Sport/Träningskollen innehåller analyser av 22 parametrar, där blodprovet ger dig information om din prestationsförmåga, hur bra uthållighet du har, mått på din styrka, kostens påverkan på anabola eller katabola processer med mera. Allt detta för att ge dig ett mått på hur vältränad du är och få goda förutsättningar att få ut så mycket som möjligt av din träning.

Parametrarna som analyseras är relaterade till bland annat:

 • Hormoner
 • Blodvärden
 • Ämnesomsättning
 • Vitamin- och mineralstatus

Kategori: Sköldkörtel/Binjurekollen

Att utmattning och trötthet idag är ett utbrett samhällsproblem är det få som har missat. Vad inte alla vet är att problem med binjurarna eller sköldkörteln kan vara orsaken till utmattning; därav analyseras relevanta parametrar då du testar blodet i Sköldkörtel/Binjurekollen, i hopp om att hjälpa dig att hitta sätt att få mer energi och vara mindre trött.

Även om du inte lider av utmattningssyndrom eller begränsande trötthet kan analyspaketet ge dig möjlighet att i förväg förebygga psykiska besvär av denna typ, exempelvis genom att hitta passande metoder för att undvika stress och kosttillskott för eventuell brist på näringsämnen, vilket också bidrar till trötthet.

Parametrarna som analyseras är relaterade till:

 • Hormoner: Påvisar exempelvis minskad sexlust, energinivå, stressnivå
 • Energimetabolism: Grundläggande ämnesomsättning, antikroppar mot energigivande hormoner
 • Vitamin och mineraler: Ger dig möjlighet att planera kosten så att du kan äta för att få mer energi och för att undvika att kroppen går på sparlåga

Kategori: Bruk/Riskbrukskollen

Alkohol har en negativ påverkan på vår hälsa. Förutom det höga energiinnehållet i alkohol bidrar de kemiska komponenterna inte sällan till mer eller mindre ångestliknande symptom efter att du druckit en kväll. Blodprovet analyseras för att mäta CDT-värdet; den effekt med vilken kroppen bryter ned alkohol. Förhöjda värden tyder på ett regelbundet alkoholintag (ett intag under längre period) som ligger över klassificeringen “riskbruk”.

Bruk/Riskbrukskollen påvisar indikationer om det är så att du med fördel kan dra ned på drickandet och därmed räkna med framtida positiva hälsoeffekter av minskat alkoholintag.

Så här fungerar Blodkollen blodprov

Här går vi igenom steg för steg hur en hälsokoll sker via Blodkollen. Att beställa blodprov och ta det är enkelt hos Blodkollen. Du väljer helt enkelt vilket du vill göra på hemsidan och väljer vilken ort du vill ta det på. När provet är analyser finns resultatet på ”Mina sidor”.

Steg 1 – Välj ett analyspaket

Beställningen av de blodprovsanalyser som önskas sker helt och hållet online. När du hittat ett paket som matchar dina önskemål klickar du på “Beställ blodprov” och kan sedan komplettera med fler analyser genom att i varukorgen klicka på “Lägg till fler blodprov”. Sedan återstår det bara att fylla i dina uppgifter och att välja var du vill ta blodprovet.

Steg 2 – Ta ditt blodprov

En remiss skickas till det provtagningslaboratorium som du valt i din beställning. De allra flesta laboratorierna har drop-in-möjligheter (förutom mottagningarna Encia och i Luleå), du behöver alltså inte boka tid utan kan åka dit när det passar dig. Ditt besök ska dock ske inom 3 månader efter beställning, annars förfaller den och du får göra en ny. Vid beställningen får du ett bekräftelsemejl med all nödvändig information inför ditt blodprov, exempelvis eventuella kostråd eller förberedelser som provtagningen kräver.

Steg 3 – Få ditt provresultat

När analysen är klar rapporterar laboratoriet in dina resultat och du får ett mejl som säger att de finns under “Mina sidor” på Blodkollen. Där jämförs dina värden med normala blodvärden och eventuella avvikelser uppmärksammas. Inom kort följer även kommentarer på dina resultat från läkare och övriga relevanta parter, exempelvis näringsfysiologer, personliga tränare eller specialister inom medicin. Skulle dina resultat indikera att du bör utredas vidare anges det och du hänvisas till din husläkare.

blodkollen hemsida beställning

Blodkollen Provtagning

För att hitta ett provtagningsställe kan du enkelt via Blodkollens hemsida gå in och söka på din adress och sedan se var det närmaste provtagningsställena finns runt om i Sverige. Nedan svarar vi på ett par frågor rörande Blodkollen och provtagning.

Var någonstans gör jag blodprovet?

För tillfället finns provtagningslaboratorium på cirka 100 olika platser i landet; alla finns listade på Blodkollens hemsida. Antalet laboratorium växer stadigt och är spridda från norr till söder och från kust till inland.

Hur lång tid tar det att få provsvaren?

Tid för leverans av provsvar kan variera något mellan olika laboratorium och analyspaket, men normalt beräknas svarstiden ligga på omkring 48 timmar från det att kunden lämnat provet. Information om svarstid för en specifik analys kan hittas när du beställer den på Blodkollens hemsida.

Vem gör provtagning och analys?

Provtagningen sker hos det laboratorium som du själv har valt vid din beställning. Naturligtvis är alla laboratorium som är knutna till Blodkollen auktoriserade, professionella och håller precis den höga standard som du skulle förvänta dig av din egen läkare. Analyserna genomförs av läkare, dietister, träningsspecialister, fysiologer och andra med utbildning och god kompetens inom allmän- och laboratoriemedicin.

Blodkollen Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi säga att Blodkollen erbjuder ett nytt, modernt och välkommet sätt att bli mer bekant med din hälsostatus. Metoderna är säkra och seriösa. Det finns flera alternativ att välja på som passar olika personer; från bred screening av blodvärden och allmän hälsocheck till specifik information som i förlängningen kan hjälpa dig att förbättra din kondition, öka din muskeltillväxt eller bli bättre på din sport.

Oavsett om du är ute efter en utgångspunkt för att sätta upp träningsmål (Sport/Träningskollen) eller om du känner misstänker trötthet på grund av sköldkörteln (Sköldkörtel/Binjurekollen) så låter Blodkollen dig välja när och hur din analys sker. Efter att du beställt analysen behöver du infinna dig hos laboratoriet inom 3 månader och dina provsvar hittar du sedan online. Tror att allt är internetbaserat finns läkare, dietister och personliga tränare online för att kommentera, analysera och guida dig till en friskare kropp och ett sundare liv.

Fördelar

 • Du är med i hela processen vilket ger förståelse för vad dina blodvärden säger om ditt mående
 • Personal med kompetens och erfarenhet som biomedicinsk analytiker inom forskning och vården
 • Blodkollen erbjuder snabb och smidig hälsokontroll utan att boka läkartid

Nackdelar

 • Erbjuds inga enskilda blodprover utan endast paketlösningar
 • Risken finns att du ändå får uppsöka läkare för diagnostisering efter att du har fått dina provsvar

Omdöme och betyg

Blodkollen
 • Produktutbud
 • Provtagning
 • Kundtjänst
 • Pris
4.3

Omdöme

Blodkollen är en av de tidigaste aktörerna och grundades redan 2013. Erfarenheten är stor inom företaget och de olika hälsopaketen är genomtänkta. Det känns dock som att hemsida och journal skulle behöva en upplyftning, jämfört med flera andra storsatsande aktörer. Kundtjänst inkluderar live chat vilket vi gillar och beställningen sker relativt enkelt. Enskilda blodprov erbjuds tyvärr inte.

 

Fördelar

Erfarna inom hälsokontroller

Snabbt och relativt enkelt att beställa

 

Nackdelar

Hemsida är och journal är lite krånglig

Endast paketlösning ej enskilda prov

Frågor och Svar

Allmänna frågor

– Vem har tillgång till provresultaten?

De uppgifter som Blodkollen lagrar är krypterade och inloggning sker med BankID för att försäkra att ingen annan än du själv kan ta del av de uppgifter som Blodkollen lagrar om dig (enligt den personuppgiftspolicy som finns på hemsidan). Eftersom beställningen medför uppförande av remiss, provtagning, analys och rapportering kommer dina personuppgifter överföras till en remissinstans. Därifrån kan provtagningslaboratorium och analyserande laboratorium, juridiskt bundna av vårdsekretess, se och behandla din beställning.

Blodkollen har även ett nära samarbete med en data- och systemleverantör som möjliggör tjänstens funktion och som agerar som personuppgiftsbiträde. Dessa är underställda strikt sekretess och tillåts endast använda personuppgifterna för att leverera tjänster till Blodkollen.

Säkerhet

– Är det säkert att använda sig av tjänsterna från Blodkollen?

Då BankID är det tryggaste alternativet på marknaden när det gäller skyddande av personuppgifter har Blodkollen valt att använda sig av tjänsten för åtkomst till personliga data. Tjänsten som Blodkollen erbjuder är utformad med hänsyn till patientdatalagen, GDPR och personuppgiftsbiträdesavtal med personuppgiftsbiträden. I övrigt samarbetar Blodkollen med underleverantörer för att ständigt och aktivt uppdatera tjänstens säkerhet. Det är med andra ord säkert att använda sig av Blodkollens tjänster.

 

Blodkollen
 • Produktutbud
 • Provtagning
 • Kundtjänst
 • Pris
4.3

Omdöme

Blodkollen är en av de tidigaste aktörerna och grundades redan 2013. Erfarenheten är stor inom företaget och de olika hälsopaketen är genomtänkta. Det känns dock som att hemsida och journal skulle behöva en upplyftning, jämfört med flera andra storsatsande aktörer. Kundtjänst inkluderar live chat vilket vi gillar och beställningen sker relativt enkelt. Enskilda blodprov erbjuds tyvärr inte.

 

Fördelar

Erfarna inom hälsokontroller

Snabbt och relativt enkelt att beställa

 

Nackdelar

Hemsida är och journal är lite krånglig

Endast paketlösning ej enskilda prov