DNA-test

Komplett guide över DNA-tester

Vill du veta mer om ditt ursprung? Är du nyfiken på att få reda på var du egentligen kommer ifrån? Då kan du göra ett av flera DNA-tester som finns på marknaden. En del passar bättre om du vill gå långt tillbaka i tiden, medan andra fokuserar på ett visst geografiskt område. I denna artikel kommer du kunna läsa mer om olika typer av tester, en topplista med bäst DNA-tester samt grundläggande information om vad DNA är för någonting.

dna sträng

Populära företag som erbjuder DNA-test

Idag har intresset för släktforskning och genetik ökat vilket betyder att det finns allt fler företag på marknaden. Här är fyra av de populäraste företagen som erbjuder DNA-test. Tänk på att de har olika fokus, vissa har ett bättre erbjudande för just släktforskning och andra fokuserar på livsstil och hälsa framförallt. Bäst DNA-test är det som passar dina behov helt enkelt.

DNA-testvinnare

DNA-Health

Gettested

Gettested erbjuder fem olika typer av DNA-tester: Diet, Health, Mind, Sport och GrowBaby. Ditt DNA och det ursprungliga provmaterialet förstörs efter tre månader och det finns ingen personlig koppling till provet förutom ditt unika test-ID som ditt svar kopplas till. Dessutom kan du vara säker att ingen annan forskning eller analyser görs heller på proverna.

Fördelar

+ Säker hantering av ditt DNA

+ Flera olika sorters DNA-tester

+ Snabba svarsresultat

+ Enkelt och smidigt att utföra testerna

Jämför DNA-test

Företag Betyg Fokus Erbjudande Till Hemsida
4.8 av 5 poäng Hälsa & Livsstil Fri frakt
4.7 av 5 poäng Hälsa & Livsstil Fri frakt
4.2 av 5 poäng Hälsa & Livsstil Upp till 50 % rabatt
3.6 av 5 poäng Släkt & Ursprung 14 dagars gratisperiod

Vilka olika sorters DNA-tester finns det?

DNA-tester brukar normalt delas in i tre olika kategorier som alla olika syften och kan ta fram olika värden och information. Det finns alltså inget test som kan visa ett komplett resultat. Det handlar för dig om att analysera vilken information du är intresserad av och väga de olika testernas för- och nackdelar mot varandra. Genom att ta del av informationen nedan kan du enklare komma fram till vilket slags test som passar dig.

1. Autosomalt DNA-test

Autosomalt DNA är enkelt förklarat det som du ärver av alla dina förfäder. Det är alltså ett DNA som går väldigt långt tillbaka i tiden. Detta test har ingenting med kön att göra utan fokuserar istället på de övriga 22 kromosomerna. Det kommer att visa samma resultat oavsett om det är en man eller kvinna som gör testet.

Vad är autosomalt DNA-test?

Det autosomala tester är utan konkurrens det mest populära testet. Det fungerar på både män och kvinnor och kan få fram mycket matnyttig information. Det tittar helt enkelt på alla de gener som du ärvt av din familj sedan urminnes tider. Rent tekniskt undersöker det omkring 700 000 olika SNP:s bara för att se hur nära släkt du är med en annan person. Det är viktigt att komma ihåg att vi får halva vårt DNA från vår mamma och den andra halvan från vår pappa.

Hur långt bak går det att forska?

Går vi ett steg längre tillbaka har du alltså bara ärvt en fjärdedels DNA av dina mor- och farföräldrar. Det är en av nackdelarna med testet, att ju längre tillbaka i tiden du vill komma, desto svårare kommer det vara att bevisa att du faktiskt är släkt med någon. Om du vill ha ett stabilt resultat rekommenderas det därför inte att gå längre bakåt än åtta generationer.

Vad kan du få reda på genom detta test?

Detta test är perfekt om du vill få reda på mer om ditt ursprung. Det kan nämligen säga väldigt mycket om var du kommer ifrån. Det berättar till exempel mycket om var i världen dina släktingar har levt flera hundra år tillbaka i tiden. Testet kan även matcha dig med avlägsna släktingar. Vem vet? Kanske har du sådan tur att du hittar familj som du inte ens visste att du hade.

Utforska ditt ursprung

De flesta som gör detta test vill ha en bild av deras ursprung och var deras förfäder kommer ifrån. Det viktiga är inte att få ett exakt resultat utan mer generellt. Det används också av personer som vill hitta släktingar som de tappat kontakten med, till exempel mor- och farföräldrar, eller av personer som vill veta hur nära släkt de är med en annan person. Idag är det många som är intresserade av släktforskning och använder sig av olika databaser för att dela sitt resultat och få kontakt med andra släktingar. Det är alltså inte så konstigt att detta är det populäraste testet på marknaden.

2. Y-DNA-TEST

Nummer två på listan av test kallas för Y-DNA test och det fungerar bara på män då det endast är män som bär på Y-kromosomen. Det visar de gener som en pojke har ärvt från sin pappa. Som vi berättade tidigare har alla människor 23 par kromosomer och alla pojkar ärver en X-kromosom och en Y-kromosom. Om du är en kvinna som vill att en manlig släkting ska ta detta test är det bäst om du låter en äldre generation göra det, eftersom det då visar ett mer korrekt resultat.

Vad är Y-DNA-test?

Y-DNA tar alltså en titt på Y-kromosomerna som bärs av män. En pojke ärver alltid denna av sin far och den ändras väldigt lite under längre tidsperioder. Här har du alltså en inkörsport till dina förfäder under en lång tid tillbaka. Detta test fungerar lite annorlunda till skillnad från det autosomala tester då det nämligen är uppdelat i två olika parter.

Det första är ett så kallat STR-test. Syftet med detta är att kategorisera de olika blocken av DNA för att hitta olika mönster. Nästa steg är ett SNP-test vilket fungerar på samma sätt som i ett autosomalt test. Den stora skillnaden är att den endast testar på 30 000 SNP istället för cirka 70 000 som var fallet med det autosomala testet.

Vad kan du få reda på genom Y-DNA-test?

Testet är perfekt för dig som vill kunna gå tillbaka tusentals år och få reda på mer om dina förfäder och även om det endast är män som kan göra testet går kvinnor inte lottlösa. De kan också få reda på mer om sin släkt om de frågar en bror, pappa eller annan släkting om de kan göra testet åt dem.

Ett vanligt användningsområde är att säkerhetsställa hur långt tillbaka i tiden dina förfäder har levt. Det är också vanligt att två personer med samma efternamn använder detta för att se hur de är släkt. Det kan så klart hända att de inte ens kommer från samma familj och kom ihåg att det bara anger dina förfäder på din pappas sida.

3. Mitokondriellt DNA-test (mtDNA-test)

Sista testet som det brukar pratas om är mtDNA och som du kanske redan gissat handlar det om de gener som vi ärver från modern. Till skillnad från Y-DNA testet kan detta göras både av män och av kvinnor. Det händer väldigt lite med dessa gener över tid, det kan faktiskt vara likadant under flera generationer vilket kan ge ett mycket säkert resultat.

Vad är mtDNA-test?

mtDNA är det test som visar vilka gener vi får av modern. En mamma ger detta DNA till alla sina barn och precis som med Y-DNA är det väldigt lite som sker över tid. Vi berättade tidigare om att autosomala tester fokuserar på de 22 kromosomer som inte bestämmer vilket kön vi ska få, mtDNA fokuserar istället på det DNA som finns utanför cellerna.

Här finns det alltså inte lika mycket material att gå på till skillnad från de andra testerna. Det som görs är att testet fokuserar på en viss del av ett mtDNA som sedan jämförs mot tidigare tester.

Vad kan du få reda på genom mtDNA-test?

Här kan du få reda på samma sak som vid ett Y-DNA test fast istället på din moders sida. Även här går det att se flera tusentals år tillbaka. Dessa tester är en bra början om du är intresserad av släktforskning och vill lära dig mer om ditt ursprung. mtDNA är känt för att ge ett väldigt precist resultat vilket så klart är en stor fördel.

Även här är det viktigt att komma ihåg att du bara får information om dina förfäder på din mammas sida. Du kan alltså inte få reda på någonting om din farfar eller liknande. Detta är bara ett DNA som förs över av mamman. Detta testet rekommenderas för dig som vill hitta en avlägsen släkting, här pratar vi alltså upp till 50 generationer tillbaka.

Vilket test ska du välja och när?

Nu när du vet mer om vilka tre olika tester som finns är det dags att välja vilket av dem som passar dig bäst. Det finns inget enkelt svar på denna fråga utan du måste själv komma underfund med vad du vill veta. De allra flesta väljer att göra ett autosomalt test, eftersom det är det som innehåller mest information. Oavsett vilken släktforskningssajt du vänder dig till kan du vara säker på att de erbjuder denna form av test. Du behöver inte spendera en massa onödig tid på att jämföra sajter utan kan välja den som känns bäst. Detta testet är bra om du vill kunna hitta personer som också släktforskar och som delar gener med dig.

Autosomalt test i alla lägen?

Det är också det test som rekommenderas om du vill kunna få mer information både om dina förfäder och om dina nuvarande släktingar. Eftersom testet inte fokuserar på din mammas eller pappas sida får du ett bredare resultat. Du kan till och med se i vilka delar av världen som dina förfäder hade sina rötter. Den enda nackdelen som finns med ett autosomalt test är att det inte lämpar sig för släktforskning långt bak i generationerna. Testet blir helt enkelt för opålitligt och det går inte säga om du faktiskt är släkt med de som testet visar. Ska du forska längre bak än åtta generationer bör du alltså välja ett annat alternativ.

Fördelar med mtDNA-test

mtDNA testet bör du välja när du vill veta mer om släkten på din mammas sida. Som vi redan nämnt fokuserar detta test enbart på DNA som vi ärver av vår mamma. Testet är bra när du vill bevisa om du är släkt med någon annan på din mammas sida. Det funkar allra bäst om du vill leta långt bak i tiden, det går faktiskt att gå tillbaka flera tusentals år i tiden. Dock fungerar det inte lika bra om du vill hitta en nuvarande släkting, vilket är den enda nackdel vi ser med detta test.

Y-DNA-test eller mtDNA-test?

Y-DNA testet har ungefär samma för- och nackdelar som mtDNA eftersom de påminner om varandra, men här är det dock släkten på din pappas sida som du får mer information om. Precis som med det andra testet är det lämpligt om du vill kunna påvisa att du faktiskt är släkt med någon av dina förfäder på din fars sida. Även detta test kan gå tillbaka väldigt långt bak i tiden. Du har säkerligen stött på någon som har samma efternamn och undrat om ni är släkt, med detta test skulle du kunna bevisa om så är fallet. Den stora nackdelen med testet är det endast fungerar på män. Dock går det att komma runt detta om du som kvinna ber en manlig släkting ta testet, ju äldre desto bättre resultat.

Viktigt att veta om DNA-tester

Hur tas DNA?

DNA tas normalt med en tops som dras på insidan av kinden, precis som på film. Vissa företag använder sig även av salivprov. Många anser att en tops är det smidigaste sättet, men i övrigt finns det ingenting som säger att den ena metoden skulle vara bättre än den andra.

Hur går testet till?

DNA tas normalt med en tops som dras på insidan av kinden, precis som på film. Vissa företag använder sig även av salivprov. Många anser att en tops är det smidigaste sättet, men i övrigt finns det ingenting som säger att den ena metoden skulle vara bättre än den andra.

Vad kostar det att göra ett test?

Priserna varierar så klart mycket beroende på vilket företag du väljer, du kan räkna med allt från 700 kronor uppemot 1 000 kronor. Därför kan du med fördel vänta till något företag kör en kampanj. Räkna också med att få betala någon hundring extra i fraktkostnad för själva testet.

Ge bort ett DNA-test i gåva

Vill du göra någon i din närhet lite extra glad? Ett DNA-test är både en uppskattad och annorlunda gåva. Det underlättar även för din egen släktforskning om du ger det till en närstående, eftersom företaget då kan uppdatera sin databas och ha mer information att gå på.

Testa för att få veta etnicitet

Många som släktforskar och som vill veta mer om sitt ursprung är intresserade av att veta i vilken del av världen deras släktingar levde. De vill oftast veta mer om etnicitet och var de faktiskt kommer ifrån. Faktum är att alla tre testen kan ge dig ett svar på detta. Den stora skillnaden är att mtDNA och Y-DNA bara visar delar av din släkt medan ett autosomalt test visar en större bild.

Visar regioner inte länder

En sak som är viktig att komma ihåg är att alla företag har delat upp världen i olika regioner och på olika sätt. Du kommer alltså inte att kunna se exakt i vilket land dina förfäder levde utan endast i vilken del av världen.  Använder du dig av två olika sajter är det inte säkert att resultatet redovisas på samma sätt, därför gäller det att läsa på hos det företag som du använder dig av. Du måste även komma ihåg att världskartan har ändrats många gånger om och att det därför skulle vara omöjligt att visa exakta länder. Tidigare var det många företag som fick kritik för att de inte visade korrekta data, nu har dock mer information kunnat samlas in eftersom allt fler människor släktforskar.

Kan DNA visa tillhörighet av ursprungsbefolkning?

Många är nyfikna på att få reda på om de tillhör en ursprungsbefolkning som till exempel samerna i Sverige. Är det då möjligt att visa detta? Svaret är ja, men då bör du välja ett mtDNA test eller Y-DNA test eftersom dessa går tillbaka mycket längre i generationerna. De två ger alltså ett betydligt mer säkert resultat.

Vad är DNA?

Du har förmodligen hört talas om DNA flera gånger i ditt liv både under kemilektionerna och i det vardagliga livet, men är du på det klara med vad det faktiskt betyder? DNA är en förkortning av deoxiribonukleinsyra och det finns i allt levande på jorden. DNA på papper ser ut som långa kedjor och det är faktiskt precis vad det är. Dessa kedjor är de som säger till våra celler hur de ska agera.

 

kromosom

En närmare titt på kromosomerna

Mer om kromosomer

Kromosomer är ett annat välkänt ord från kemilektionerna och har du bra minne kommer du säkerligen ihåg att alla människor har 46 stycken, alltså 23 par. Det finns människor som har mer eller mindre och det är i dessa samband som olika handikapp eller missbildningar uppstår. Kromosomerna delar sig sedan till olika gener som i mångt och mycket bestämmer hur vi ser ut och hur vi agerar. Oftast råder det debatter om hur mycket av vår personlighet som sitter i generna och hur mycket som bestäms av sociala faktorer, vanligtvis är det en kombination av båda.

Dominerande anlag och gener

När det gäller våra kromosomer får vi 23 vardera av våra föräldrar. Vissa anlag och gener är mer dominerande än andra, till exempel så vinner brun ögonfärg över blå. Om en förälder har blå ögon och en förälder har bruna blir barnet nästan alltid brunögd, men givetvis finns det undantag som bekräftar regeln.

Pojke eller flicka?

Den 23:e kromosomen är den som bestämmer om vi kommer att födas som pojke eller flicka. En flicka har alltid två stycken X-kromosomer medan pojkar i sin tur har en X-kromosom och en Y-kromosom. Innan du bestämmer dig för att göra ett DNA-test är det bra att få lite mer grundläggande information om vad DNA faktiskt är. Nästa steg blir sedan att titta närmare på de olika tester som finns.

Sammanfattning

Är det då värt det att ta ett DNA-test? Ja, det tycker vi absolut att det är. Tidigare har många företag som sagt fått kritik för att de inte visat tillräckligt korrekta resultat, men idag har de fått så otroligt mycket mer information att gå på. Det är ett roligt och enkelt sätt att få reda på mer om dina förfäder och vad du har för ursprung. Det kan också vara ett bra sätt att få reda på om du har anlag för en viss sjukdom, svar på detta kan du också få via en hälsokontroll. Jämför sajter och tester och ta ett beslut om vad som passar dig bäst, sedan är det bara att sätta igång och släktforska.