medisera ikon

Recension av Medisera

Medisera är ett vårdföretag med legitimerade läkare som erbjuder hälsokontroller och blodprover för privatpersoner samt företag, som en del i företagshälsovården. Medisera samarbetar med välkända provtagningsställen och labb och du får alltid dina provsvar dokumenterade i din journal. En legitimerad läkare kommenterar dessutom dina provsvar så att du förstår vad de innebär. Medisera ägs och drivs utav Medisera Health AB som registrerades 2017, gick live februari 2018 och har sitt säte i Linköping.

medisera ipad och iphone

Medisera Produktutbud

Hälsokontroll och enskilda blodprov

Medisera

HÄLSOKONTROLL STOR

1390 kr
35 olika hälsomarkörer ingår
Kartläggning av dina hälsovärden
En personlig läkarkommentar
Snabba svar på testerna
Beställ via Mobilt BankID
LÄS MER

Medisera

HÄLSOKONTROLL MELLAN

990 kr
32 olika hälsomarkörer ingår
Övergripande hälsokontroll
En personlig läkarkommentar
Snabba svar på testerna
Beställ via Mobilt BankID
LÄS MER

MEDISERA

HÄLSOKONTROLL BAS

590 kr
21 olika hälsomarkörer ingår
Enklare kartläggning av hälsovärden
En personlig läkarkommentar
Snabba svar på testerna
Beställ via Mobilt BankID
LÄS MER

Medisera Hälsokontroller

Hos Medisera kan du snabbt och enkelt göra regelbundna hälsokontroller och en hälsokontroll eller blodprovstagning hos Medisera är lika säker och pålitlig som hos den offentliga sjukvården. Skillnaden är att du med hjälp av Medisera snabbt kan boka tid och själv välja vilka prover som ska kontrolleras. Inom den offentliga sjukvården görs mycket sällan förebyggande hälsokontroller, det är bara om du uppvisar tydliga symptom som en läkare beställer ett urval av prover.  Med Medisera kan du beställa årliga hälsokontroller eller enstaka blodprov.

Genom att göra regelbundna kontroller av din hälsostatus kan du i tid justera din kost och livsstil för att exempelvis undvika bristsjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Du kan också söka vård i tid för andra hälsotillstånd. Här nedanför kan du läsa mer om ett urval av vad som finns att välja bland hos Medisera.

Hälsokontroll Stor

Hälsokontroll Stor är Mediseras mest omfattande paketerbjudande med 35 olika analyser. För ett lågt pris har du möjlighet att få en övergripande blick över din kropps mående. Vill du göra en gedigen hälsokontroll kan detta paket passa dig. Här ingår prover för bland annat kontroll av diabetes, hjärt/kärl, blodstatus, njur- och leverfunktion, mineraler och vitaminer, sköldkörteln, prostata/testosteron och inflammationsindikatorn CRP.

Här är ett urval av de blodprov som ingår i Hälsokontroll Stor:

 • PSA och testosteron
 • CRP
 • Folat
 • Järn
 • Magnesium
 • ASAT och ALAT
 • TSH, T4 och T3
 • Albumin
 • LDL- och HDL – kolesterol samt LDL/HDL kvot
 • Hemoglobin

Hälsokontroll Mellan

Hälsokontroll Mellan är ett bra val för dig som vill göra ett brett hälsotest. I Mellan ingår 32 olika analyser och du kan bland annat ta reda på om du har en metabolstörning, sköldkörtelrubbning, vitamin- eller mineralbrist, diabetes, lever- eller njurproblem.

I Mediseras Hälsokontroll Mellan ingår allt som i Stor, förutom dessa markörer:

 • PSA (prostata)
 • Ferritinin
 • Folat
 • D-vitamin

Hälsokontroll Bas

Vill du kolla upp de vanligaste värdena så kan Hälsokontroll Bas passa dig. I Bas får du 21 analyser som kan visa om du har problem med kolesterolet, blodet, blodsockret, njur- och leverfunktion och du får även vissa markörer för diabetes, sköldkörteln samt järn.

Stora Prestationstestet

Medisera erbjuder även kontroller av de värden som kan vara värdefulla om du tränar. Med Mediseras prestationstest kan du få information om hur du tar upp syre i blodet, hur dina blodvärden påverkar din förmåga att bygga muskelmassa, anabolism med mera. Självklart ingår även här tester som kontrollerar blodsocker, vitaminer och mineraler, lever, njurar, hjärt/kärl, blodfetter, PSA och sköldkörteln. Stora Prestationstestet ger en täckande bild av de olika vitala delarna av träning och kroppen.

Ett urval av de prover som ingår i Stora Prestationstestet:

 • PSA
 • CRP
 • Kortisol
 • C-peptid
 • IGF-1
 • TSH, T4 och T3
 • ASAT och ALAT
 • eGFR (Krea) rel
 • Apo kvot
 • HDL och LDL samt HDL/LDL kvot
 • Kolesterol – totalt
 • Glukos och HbA1C

Stora Sköldkörteltestet

Att ha problem med sköldkörteln är väldigt vanligt och det är upp till tio gånger vanligare att kvinnor lider av sköldkörtelrubbningar än män. Om du vill veta om din sköldkörtel fungerar som den ska, eller om du upplever symptom som nedstämdhet, trötthet, håravfall, frossa och låg temperatur samt torrhet i hud och slemhinnor så kan Stora Sköldkörteltestet passa dig.

I detta test ingår alla fem analyser som behövs för att göra en grundlig undersökning av din sköldkörtel. Du kan alltså få reda på om du lider av hypotyreos (underfunktion) eller hypertyreos (överfunktion) av sköldkörteln.

I testet ingår: TSH, Fritt T4, Fritt T3, Anti TPO och TRAK

Stora Allergitestet

Stora Allergitestet är ett test som passar dig som misstänker att du lider av någon sorts allergi. Eftersom vi människor kan vara allergiska mot så många olika ämnen kan det vara svårt att på egen hand bena ut vad som påverkar dig negativt. Med Stora Allergitestet får du en komplett undersökning för just detta.

I allergitestet ingår tester som:

 • Pollen: lönn, Ek, bok, björk och valnötsträd
 • Pälsdjursallergi: Häst, katt, hund, ko
 • Födoämnesallergi: Mjölk, jordnöt, ris, sojaböna, äggvita, torsk

Medisera Blodprovskategorier

Hos Medisera kan du också välja enstaka blodprov. Det här passar dig som misstänker att du har ett specifikt problem och du kan därmed få ett förmånligare pris. Här finns blodprover som är specifikt utformade för män, kvinnor och veganer, men det finns även andra sorters blodprov.

hjärta i hand

Kategori: Blodprov Kvinna

I Blodprov Kvinna kan du hitta ett urval av viktiga analyser för just kvinnor.  Dessa prover kan bland annat ge svar om risk för hjärt/kärlsjukdomar, om immunförsvaret och gällande ämnesomsättningen. Blodproverna riktar in sig på den kvinnliga kroppens funktioner, samt de tillstånd som är vanliga hos kvinnor. I denna kategori kan du hitta blodprover som testar:

 • Sköldkörteln
 • Östrogen
 • Progesteron
 • Östrogen och progesteron

Kategori: Blodprov Man

Blodprov Man är utformat som Blodprov Kvinna, men istället riktar dessa blodprov in sig på analyser som är av vikt för män och de tillstånd som är vanliga hos män. Blodanalyserna kan visa på depression, tidigt håravfall, minskad muskelmassa och avsaknad av sexlust. Det finns även test för prostatafunktionen som kan indikera prostatacancer. Dessa blodprover kan du välja bland i Blodprov Man:

 • Testosteron
 • PSA (Prostata)
 • PSA och testosteron

Kategori: Andra Blodprover

Som vi tidigare nämnt erbjuder Medisera ett flertal andra specifika blodprover.  Du kan exempelvis göra tester som passar om du är vegetarian eller vegan, om du misstänker glutenintolerans (celiaki), blodsockertest (diabetes), kortisoltest (stress, binjurar), test av specifika organ som hjärta, njurar och lever men också alkoholkonsumtionstest.

Hos Medisera är det dessutom lätt att hitta de blodprover som kan passa dig. Förutom de olika kategorierna ovan så finns också kategorier som Blodprov Senior med tester som passar dig som är lite äldre.

Så här fungerar Medisera blodprov

Om du vill boka en av Mediseras hälsokontroller eller blodprov är det smidigt att både välja vilket prov du vill ta, var någonstans du vill ta provet samt att få provresultatet direkt i din digitala journal. På hemsidan hittar du exakt var provtagningsställena finns runt om i Sverige.

Steg 1 – Välj hälsokontroll

Hos Medisera kan du välja mellan ett stort antal prov och hälsokontroller. Du kan välja enskilda prov, men du kan också välja en hälsokontroll som innehåller ett paket med flera prover. Du kan exempelvis välja de övergripande hälsokontrollerna Stor, Mellan och Bas, men du kan också välja Hälsokontroll Man/Kvinna, Stora Allergitestet, Stora Sköldkörteltestet, Prostata PSA- och Testosteron samt årliga hälsokontroller och mycket mer.

Steg 2 – Ta blodprov

Efter att du har beställt de prover som du önskar att ta skickas automatiskt en elektronisk remiss till ditt valda provtagningsställe. Eftersom det sker automatiskt kan du vanligtvis besöka provtagningsstället direkt. Din provtagningsremiss är giltig i 3 månader, så du kan i lugn och ro anpassa tillfället till när det passar just dig. Du besöker sedan ditt provtagningsställe, de flesta har drop-in vilket betyder att du inte behöver förboka en tid. Där tas sedan dina prover precis som vanligt.

Steg 3 – Svarsresultat till din journal

När dina prover är analyserade skickas provresultaten till din digitala journal tillsammans med läkarens kommentarer. Du når din digitala journal genom Mediseras hemsida där du loggar in med ditt BankID. I journalen kommer du att kunna se om dina prover ligger inom referensintervallen, eller faller utanför dessa. Läkarkommentarerna hjälper dig att förstå dina resultat, vilket kan vara värdefullt då även resultat utanför referensintervallet kan vara helt normala och inget att oroa sig för. Om dina provresultat är starkt avvikande kommer läkaren att ringa upp dig för att prata om resultaten, deras betydelse och vad som sker härnäst.

medisera hemsida

Medisera Provtagning

Medisera har provtagningsställen i hela landet men de erbjuder inte lika många ställen som många andra företag som erbjuder dessa tjänster. Finner du inte provtagningställen från Medisera där du bor kan du kolla på Werlabs som erbjuder fler orter.

Var finns provtagningsställen?

Du kan ta dina beställda prover på många olika provtagningsställen. Här nedanför kan du se en lista på alla städer där du kan ta dina prover, samt ett urval av provtagningsställen på just den orten.

 • Stockholm: Karolinska Universitetslaboratoriet Lidingö, Solna, Saltsjöbaden, Kungsholmen
 • Göteborg: Carlanderska Sjukhuset, Unilabs City Arkadkliniken
 • Uppsala: Aleris Medilab Uppsala
 • Umeå: Aleris
 • Lidköping: Unilabs Kemiska Laboratoriet
 • Nyköping: Unilabs Kemiska laboratoriet Nyköping
 • Falköping: Unilabs Kemiska Laboratoriet
 • Eskilstuna: Provtagningscentralen Eskilstuna Mälarsjukhuset
 • Hallstavik: Karolinska Universitetslaboratoriet Hallstavik
 • Katrineholm: Provtagningscentralen Katrineholm

Vem står bakom provtagning och analys?

Provtagning och labbanalys av dina prover sker på ett provtagningsställe och labb som samarbetar med Medisera. Du kan bland annat ta prover hos Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs, Carlanderska sjukhuset, Aleris med flera.

Hur lång tid tar det att få provsvaren?

I de allra flesta fall får du ett preliminärt provresultat redan samma dag som du lämnade dina prover. Det finns dock prover som kräver djupare analys och som tar längre tid. Exempel på detta är olika typer av odlingar. Exakt hur lång tid dina prov tar beror alltså på vilka typer av prov du beställt.

Medisera Sammanfattning

Medisera är ett företag som är registrerad vårdgivare hos IVO och som erbjuder dig att göra trygga och säkra hälsokontroller på dina villkor. Du väljer själv vilket paketerbjudande, eller vilka enskilda blodprov, som du önskar att testa. Därefter kan du välja provtagningsställe och gå på drop-in. Du får ofta preliminära provsvar redan samma dag, men vissa prov kräver en längre period av analys.

Dina provsvar kommenteras av en legitimerad läkare och du har åtkomst till din digitala journal via Mediseras hemsida och ditt BankID. Dina personliga uppgifter hålls säkra i enlighet med personuppgiftslagen och gedigen IT-säkerhet. Med hjälp av Medisera och hälsokontrollerna kan du upptäcka problem som behöver behandlas, eller tillstånd som du kan förebygga. Kanske behöver du göra en kost- eller livsstilsförändring för att undvika att drabbas av sjukdom.

Fördelar

 • Bra priser på många av testerna
 • Stor utbud av hälsokontroll och enskilda prover
 • Du väljer själv vart och när du ska ta dina prover – remissen är giltig 3 månader

Nackdelar

 • Relativt få provtagningsställen jämfört med andra konkurrenter
 • Ingen live chat

Omdöme och Betyg

Medisera
 • Produktutbud
 • Provtagning
 • Kundtjänst
 • Pris
4.9

Omdöme

Medisera är ett populärt alternativ med stort utbud och schyssta priser. Företaget med säte i Linköping har en strukturerad och genomtänkt hemsida och journaldel. Utbudet sträcker sig över 49 olika hälsokontroller och det märks att fokus ligger på prisvärda och skräddarsydda kontroller. Kundtjänst är hjälpsam och snabb däremot finns ingen live chat. Ett bra val för dig som vill göra en hälsokontroll via blodprov.

 

Fördelar

 • Medisera är bland de billigaste
 • Erbjuder ett stort utbud av analyser
 • Hjälpsam och snabb kundtjänst
 • Utförliga läkarkommentarer

Nackdelar

 • Ingen live chat

Frågor och Svar

Allmänna frågor

– Är Medisera en säker tjänst att använda sig av?

Medisera är en säker tjänst att använda sig av då företaget är registrerad vårdgivare hos och kontrollerad av IVO. Medisera skyddar dessutom dina personliga uppgifter i enlighet med Personuppgiftslagen. Hög IT-säkerhet tillämpas också.

– Kommenterar en läkare provresultaten?

Ja, en legitimerad läkare kommer att kommentera dina provresultat när de är analyserade. Du kan se dina provsvar i “Min journal” som du når via inloggning med BankID. Om dina provsvar är gravt avvikande kommer läkaren istället att ringa upp dig.

– Är Medisera registrerat hos Institutionen för Vård och Omsorg (IVO)?

 Ja, Medisera Health AB är registrerad vårdgivare hos Vård och Omsorg (IVO).

Företag

– Erbjuder Medisera lösningar för företag?

Mediseras hälsokontroller kan ingå i ditt företags företagshälsovård. På så vis kan de anställda snabbt få en bedömning av sin hälsostatus på ett både tidseffektivt och kostnadseffektivt sätt.  Det är dessutom snabbt och flexibelt då medarbetaren själv beställer blodproverna samt väljer när blodprovstagning ska ske.

Med regelbundna hälsokontroller kan olika sjukdomstillstånd och brister förebyggas, exempelvis hjärtsjukdomar, diabetes och mycket mer. Din medarbetare får sina provsvar till sin digitala journal, men om provsvaren är gravt avvikande kommer läkaren att ringa upp medarbetaren. Kontakta Medisera för att välja ut biomarkörer och för offert.

Medisera
 • Produktutbud
 • Provtagning
 • Kundtjänst
 • Pris
4.9

Omdöme

Medisera är ett populärt alternativ med stort utbud och schyssta priser. Företaget med säte i Linköping har en strukturerad och genomtänkt hemsida och journaldel. Utbudet sträcker sig över 49 olika hälsokontroller och det märks att fokus ligger på prisvärda och skräddarsydda kontroller. Kundtjänst är hjälpsam och snabb däremot finns ingen live chat. Ett bra val för dig som vill göra en hälsokontroll via blodprov.

 

Fördelar

 • Medisera är bland de billigaste
 • Erbjuder ett stort utbud av analyser
 • Hjälpsam och snabb kundtjänst
 • Utförliga läkarkommentarer

Nackdelar

 • Ingen live chat