mydrop ikon

Recension av MyDrop

MyDrop erbjuder en kontinuerlig uppföljning av din hälsa genom blodprover på en av deras många blodprovsstationer. Processen börjar med att du väljer ett av de många provpaketen eller enskilda prover som erbjuds av MyDrop, tar ditt blodprov och får sedan dina provsvar tillsammans med läkarutlåtande inom två dagars tid. MyDrop är i grunden ett forskarinitiativ från Göteborgs Universitet med syftet att ge patienter tillgång till evidensbaserade resultat som kan ligga till grund för rekommendationer om eventuella behandlingar och medicinering.

Företaget satsar på konkurrenskraftiga priser och tillsammans med en lättillgängliga support som förenklar beställningen av blodprover. I utbudet finns blodprover som är anpassade i paket för till exempel kvinnor, äldre män och yngre män. Dessutom finns ett stort utbud av enskilda prover med över 100 enskilda prover finns något som är anpassat för alla. MyDrop är en del av den sjukvård som jobbar proaktivt där du kan få information om dina hälsovärden på ett tidigt stadium och på så sätt ligga steget före hälsobesvären och sjukdomarna.

mydrop iphone och ipad

MyDrop Produktutbud

Hälsokontroll och enskilda blodprov

MyDrop

HÄLSOKONTROLL - UNG MAN

854 kr
35 olika hälsomarkörer ingår
Allmän översikt av din hälsa
En personlig läkarkommentar
Snabba svar på testerna
Beställ via Mobilt BankID
LÄS MER

MyDrop

HÄLSOKONTROLL - SENIOR MAN

1037 kr
39 olika hälsomarkörer ingår
Framtaget för män över 50 år
En personlig läkarkommentar
Snabba svar på testerna
Beställ via Mobilt BankID
LÄS MER

MyDrop

HÄLSOKONTROLL - KVINNA

854 kr
35 olika hälsomarkörer ingår
Allmän översikt av din hälsa
En personlig läkarkommentar
Snabba svar på testerna
Beställ via Mobilt BankID
LÄS MER

MyDrop Stora Hälsokontroller

Du kan välja mellan flertalet större provpaket som testar olika delar av din hälsa efter behov och önskemål. Om du vill vara ännu mer specifik i din prover erbjuds dessutom 100-tals enskilda prover av MyDrop. Beroende på komplexiteten i proverna och vilka delar av hälsan som kunden ämnar prova så varierar priserna. Vissa enskilda prover kräver till exempel att även andra aspekter testas och kommer då automatiskt läggas till i proverna och kostnaden, dock så optimerar alltid MyDrop priset genom en automatisering av till exempel paketpriser för enskilda prover som behöver göras tillsammans.

Hälsokontroll Senior Man

Paketet är anpassat till män som är +50 år. Paketets funktion är att ge denna demografiska grupp en hälsoöversikt över de viktigaste parametrarna för en god hälsa vid denna ålder som man. Syftet är att kunna få de viktigaste indikatorerna på avvikande resultat som kan kräva fortsatta undersökningar. Blodprovet innefattar 39 tester som till exempel blodets celler och kroppens järnförråd som kan användas för att upptäcka problem med diabetes, inflammationer, lever och njurar och sköldkörtlar för att nämna några aspekter av provresultaten. Provet kostar 1 037 kronor plus 80 kr i patientavgift.

Hälsokontroll Ung Man

Paketet är framtaget och väl lämpat för män i åldern 18–49 år. Paketet fokuserar på yngre män och de värden på blodprover som är viktiga i den här åldern. Vitaminer och mineraler, diabetes, leverprover samt njurprover är alla aspekter som vägs in bland de 35 prover som görs i samband med köp av det här provpaketet. Även detta paket kostar 854 kronor plus 80 kr i patientavgift.

Hälsokontroll Kvinna

Hälsokontroll kvinna är anpassad för alla åldrar. Syftet är att ge en allmän bild av hälsan i största möjliga mån. För att vara proaktiv gällande sin hälsa kan proverna ge indikationer på avvikande värden som är viktiga för kvinnors välmående. Kolesterol, lever, njurar, vitaminer och mineraler och sköldkörtlar testat bland annat genom provet med hjälp provresultaten. Dessutom ges en allmän bild av blodets celler och kroppens järnförråd. Testerna kan vara värdefulla som framtida referens i andra undersökningar. Kostnaden för detta paket är 854 kronor plus 80 kr i provtagningsavgift.

Hjärt-kärlsjukdom

Detta paketet riktar in sig på ett vanligt hälsoproblem, nämligen hjärt- och kärlsjukdomar. Paketet ger dig en insyn i risken för hjärt- och kärlsjukdomar och kan vara väldigt nyttigt i att ligga steget före eventuella sjukdomar och risk för sjukdomar som tyvärr är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Paketet inkluderar 15 prover med fokus på hjärt- och kärl-sjukdomar och är lämpligt för folk som är 21 år och äldre. Priset är 269 kronor plus 80 kr i patientavgift.

MyDrop Enskilda Blodprover

Om du inte är intresserad utav ett helt paket erbjuder MyDrop även enskilda prover. Antalet enskilda prover ligger i topp i vår jämförelse med ett väldigt stort utbud. Du kan läsa mer om ett urval av de olika proverna nedan.

Över 100 olika tester

Paketen innefattar ofta flertalet enskilda blodprover sammanslagna i ett lämpligt paket för just ett eller flera särskilda hälsovärden. De enskilda proverna ger dig möjligheten att själv välja bland ett stort urval på över 100 enskilda blodprover som är mer specifika än provpaketen. I vissa fall krävs det dock för att kunna få meningsfulla resultat att flera blodprover sammanslås, vilket du kommer se om så är fallet när du ska göra köpet av de enskilda blodprovet/blodproverna.

Styrkan i de enskilda blodproven är att du själv kan välja specifika värden som du tror kan vara viktiga att kolla eller på annat sätt känner att du har ett behov av att kontrollera. Alla dessa är enkla att orientera sig fram till på mydrop.se där man i bokstavsordning kan se samtliga enskilda blodprover, där priserna givetvis varierar beroende på vad som beställs och dess omfattning.

Så här fungerar MyDrop blodprov

Det är enkelt att beställa blodprovs tester hos MyDrop. Allt sker på deras hemsida där du väljer dina prover, var du vill göra dem och du får sedan snabbt dina provresultat.

Steg 1 – Välj dina prover

På mydrop.se kan du smidigt och enkelt med detaljerade produktbeskrivningar orientera dig både bland enskilda prover och provpaket. Där kan du läsa om vad proverna innefattar och olika rekommendationer för de olika proverna. Om du skulle ha problem med detta eller av annan anledning behöva ytterligare vägledning, råd eller hjälp så finns en livechatt väldigt tillgänglig på hemsidan.

Steg 2 – Gå till en provstation

Det finns 44 provstationer att välja mellan, i alla större städer och flertalet mindre städer finns dessa provstationer tillgängliga. Beroende på var du befinner dig och vilken din närmaste provstation är kan det vara någon av Aleris Medilab alternativ Unilabs provstationer du kan gå till. På hemsidan hittar du en lista med alla provstationer där du även kan slå in ditt postnummer för att snabbt hitta den närmaste provstationen från dig. Du kan gå till en provstation så fort du gjort din beställning, titta på den berörda stationens öppettider för att vara säker på tillgängligheten.

Steg 3 – Få dina provsvar och råd

MyDrop återkommer med dina provsvar inom två dagar efter blodproverna där du dessutom får ett personligt läkarutlåtande från en läkare som gått igenom samtliga dina provresultat. I detta utlåtande får du tolkningen av provresultaten och skulle det finnas behov av det kommer du även att rekommenderas vad du eventuellt behöver göra med den information som delges dig eller andra instruktioner för vidare undersökning.

mydrop beställning hemsida

MyDrop Provtagning

MyDrop är mycket tillgängliga och finns över hela landet. Du hittar enkelt ditt närmaste provtagningsställe på deras hemsida under ”provtagningställen”. Vid frågor har MyDrop en smidig live chat för frågor om provtagning.

Var någonstans gör jag blodprovet?

På 44 ställen över hela landet. På MyDrops hemsida kan du enkelt orientera dig fram till din närmsta provstation genom att slå in ditt postnummer, alternativ leta i listan bland provstationer på den som passar dig bäst och ligger närmast. Det finns i alla storstäder och i en del mindre städer runt om i Sverige.

Vem gör provtagning och analys?

Unilabs och Aleris, två aktörer som är ackrediterade och ledande aktörer inom provtagning och analys av blodprover i den svenska sjukvården. Dessa sköter både provtagning på sina provtagningsställen såväl som själva analysen.

Vem har tillgång till analysresultaten?

Endast du. Om du vill ha ett kostnadsfritt läkarutlåtande som ingår vid beställning av blodproverna så kan du få det, detta kan du dock avböja om du inte önskar läkarutlåtande på dina provresultat. Däremot rekommenderar vi att passa på att ta den möjligheten.

Att tänka på innan provtagning

Det enda du behöver ha med dig är giltig legitimation. Så fort du får remissen har du möjlighet att gå till ett provtagningsställe, du måste dock göra det inom tre månader så remissen är giltig när du anländer till provtagningsstället.

MyDrop Sammanfattning

MyDrop erbjuder blodprover, både enskilda och paket för privatpersoner där du kan få ta del av nyttig information om din värden. Genom att beställa önskat blodprov via hemsidan kan man sedan besöka någon av de 44 provtagningsställe som MyDrop erbjuder. Blodprovet och analysen görs med hjälp av expertisen hos Aleris Medilab eller Unilab beroende på vilket provtagningsställe du går till.

Dina resultat får du i snitt inom två arbetsdagar med ett medföljande kostnadsfritt läkarutlåtande. Om den omfattande informationen om respektive blodprov på hemsidan inte är tillräcklig för att du ska kunna känna att du kan fatta informerat beslut erbjuder MyDrop också expertis genom chatten på hemsidan. Där kan du få välinformerade svar och vägledning utifrån de behov du anger.

Fördelar

 • Smidigheten och enkelheten, genom tre enkla steg får du initierad information. Från beställning till provtagningsställe till provsvar.
 • Säkerheten, trots enkelheten så omges MyDrop av samma sekretess, regler och lagar som traditionell sjukvård. Med mobilt bank-id som inloggning till dina uppgifter är dina uppgifter väldigt säkra och lättåtkomliga för dig.
 • Priserna är väldigt konkurrenskraftiga. Möjligheterna att både välja förmånliga paket och enskilda prover ger bra möjligheter att få kostnadseffektiva prover.

Nackdelar

 • Tillgängligheten i småstäder är något begränsad. 44 ställen ger goda möjligheter för storstadsbor att ha nära till provtagningsställen och trots närvaro i en del mindre städer finns det förbättringspotential.
 • Ibland svårtolkad information för vissa prover på hemsidan. Detta kompenseras dock bra av den snabba och lättillgängliga supporten som finns i form av chatten på hemsidan.
 • Tillkommer en patientavgift på 80 kr vilket oftast bakas in i priset hos andra aktörer.

Omdöme och betyg

MyDrop
 • Produktutbud
 • Provtagning
 • Kundtjänst
 • Pris
4.4

Omdöme

MyDrop som i grunden är ett forskningsinitiativ har ett fokus på många typer av blodprover till överkomliga priser. Nackdelen är en något rörig hemsida och process för den som ska beställa. Utöver priserna tillkommer också en patientavgift på 80 kr vilket bör inkluderats direkt i priset istället. MyDrop har en bra live chat om du har frågor om produkten.

 

Fördelar

 • Prisvärda hälsokontroller
 • Finns stort utbud av enskilda blodprover

Nackdelar

 • Tillgängligheten i småstäder är begränsad
 • Tillkommer en patientavgift på 80 kr

Frågor och Svar

Allmänna frågor

– Erbjuder MyDrop personliga råd inför provtagning?

Du kan alltid få hjälp med att välja rätt prover utifrån vad du önskar med hjälp av chatten som finns tillgänglig på hemsidan, där får du råd och tips utifrån dina behov och frågor.

– Har MyDrop kundtjänst tillgänglig?

MyDrop har en väldigt smidig chattfunktion på sin hemsida där du får personlig vägledning när du ska välja rätt prover, oavsett om det är enskilda prover eller någon av de färdigställa provpaketen. Du hittar chattsymbolen längst ner i det högra hörnet på skärmen. Detta är väldigt tacksamt då det inte alltid är helt lätt att veta vad man vill eller kanske borde kolla utifrån de behov man har. Förutom chattfunktion så finns ett meddelande formulär under ”kontakt” om du föredrar den typen av kommunikation.

Information om MyDrop

– Erbjuder MyDrop bytesrätt?

Det går inte att returnera en beställning. Däremot är det fullt möjligt att byta din beställning. Ditt bytesvärde är det du beställt och därefter betalar du bara mellanskillnaden till den analys du vill lägga till.

– Är MyDrop säkert?

Ja, samma regler och lagar kring sekretess som gäller för traditionell vård som sjukhus och vårdcentraler. Dessutom är MyDrop en registrerad vårdgivare hos Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO). Det är alltid du som har tillgång och bestämmanderätt över dina provresultat. Vill du dela med dig av dina vårdresultat till annan vårdinstans eller arbetsgivare till exempel kan du enkelt skriva ut dina provresultat. Mobilt BankID som är ett väldigt säkert system används som inloggning för dig till ditt privata konto där du får tillgång till dina provsvar.

MyDrop
 • Produktutbud
 • Provtagning
 • Kundtjänst
 • Pris
4.4

Omdöme

MyDrop som i grunden är ett forskningsinitiativ har ett fokus på många typer av blodprover till överkomliga priser. Nackdelen är en något rörig hemsida och process för den som ska beställa. Utöver priserna tillkommer också en patientavgift på 80 kr vilket bör inkluderats direkt i priset istället. MyDrop har en bra live chat om du har frågor om produkten.

 

Fördelar

 • Prisvärda hälsokontroller
 • Finns stort utbud av enskilda blodprover

Nackdelar

 • Tillgängligheten i småstäder är begränsad
 • Tillkommer en patientavgift på 80 kr