Nätdoktor

Välj rätt nätdoktor

– stor jämförelse av läkare online

Vi väljer numera ett flertal tillvägagångssätt för att kontakta läkare. Ett av de vanligaste sätten att uppsöka läkare när vi är sjuka är att besöka en läkarmottagning, men även kontakt med nätläkare har blivit mer populärt. Läkare online är ett utmärkt komplement till traditionell sjukvård. Att vända sig till digitala tjänster för att få sjukvård är ett bra alternativ, till exempel om du får plötsliga symptom som du behöver råd och information om vad det eventuellt kan vara.

Likt andra områden som genomgått en digitaliseringsfas kan sjukvårdens utveckling skapa frågor hos dig. Vilken nätdoktor är bäst? Går det att lita på läkare via mobilen? På denna sida ger vi dig svar på många av dessa frågor.

För- och nackdelar med nätdoktor

Det är bra att veta att online läkare arbetar på ungefär samma sätt som läkare vid fysiska mottagningar. Det är dock viktigt att inte se de digitala tjänsterna som en ersättning utan en komplettering till den traditionella sjukvården.

Anledningen till att välja läkare online istället på vårdcentral eller sjukhus är att läkare online erbjuder en större flexibilitet. En annan viktig anledning är att du sparar mängder med tid, du behöver inte lämna ditt hem för att sitta i ett väntrum. Istället kan du enkelt och säkert träffa läkare online med hjälp av ditt BankID, dessutom utan extra kostnader.

nätdokor i datorn

Flexibel specialistvård

Även specialistvård är möjlig att få via digitala tjänster. Inte minst i de fall när du har drabbats av sällsynta och svåra besvär kan du hitta den hjälp du söker online. Vid bokning av tid kan det vara bra att veta att både psykologer, kirurger, experter på hudsjukdomar, specialister på astma och allergi och liknande finns tillgängliga även på kvällstid. Detta är ett bra alternativ för dig som har svårt att hitta en tid som passar under dagtid.

I jämförelse med den traditionella vården kan du snabbt boka en tid och få möjlighet till samtal utan att behöva vänta i långa köer. På så sätt kan du undvika känslan av maktlöshet och oron över att behöva gå och vänta under en längre period. Du kan enkelt välja både pris, tid och plats för ditt besök via vår hemsida.

Jämförelse av läkare online

Företag Betyg Omdöme
Läs mer
Läs mer
Läs mer
Läs mer

Vilken nätdoktor är bäst?

På Hälsokontrolldirekt har vi gått igenom de olika företagen för att svara på vilken nätdoktor som är bäst 2024. Framförallt har vi kollat på deras utbud av tjänster, kötider för att få hjälp, användarvänlighet i app och på hemsida samt omdömen från kunderna. I vårt omdöme kan du läsa mer om varje specifikt företag samt fördelar och eventuella nackdelar.

Bäst nätdoktor enligt oss är Kry. Här anser vi att deras hemsida är klart tydligast med all nödvändig information som bör finnas samt en enkel app för både iOS och Android. Korta tider för att få hjälp samt stort utbud av specialistvård. Omdömen från både Appstore och Google Play är genomgående höga samt väldigt hög patientnöjdhet vilket är en viktigt indikator.

Vår rekommendation

Kry

kry-hemsida

En av de ledande aktörerna på digitala vårdmarknaden

Kry.se är en digital vårdaktör som sedan lansering växt rejält i storlek och popularitet. Hos Kry kan du få hjälp från olika specialistläkare, psykologer och sjuksköterskor – alla legitimerade i Sverige. Tjänsten är öppen dygnet runt och du slipper långa väntetider när du bokar in ett möte. Tillsammans med Helsa finns Kry också fysiska vårdcentraler runt om i Sverige. På App Store har Kry 4,9 poäng i betyg, vilket är högt rankat av vårdapparna.

Så här fungerar Kry

Kry arbetar med en process i tre steg. Först får du som patient logga in med hjälp av ditt BankID, för att sedan besvara frågor kring dina symptom. Beroende på vad dina symptom talar för får du därefter hjälp antingen digitalt via tjänsten alternativt blir du ombedd att uppsöka närmaste vårdcentral. Om du behöver uppsöka traditionell vård är det troligtvis för att du behöver ta prover i syfte om att få ett pålitligt resultat. Efter att du sökt vård hos Kry kommer du att bli uppringd inom kort tid för att se hur du mår. Du kan även ha fått en tid om återbesök, du blir då uppringd av samma läkare som vid ditt första digitala besök.

+ Öppet dygnet runt

+ Tjänster för både vuxna och barn

+ Flera olika specialiserade läkare

+ Fysiska vårdcentraler i samarbete med Helsa

Doktor.se

hemsida-doktor.se

Doktor.se

Doktor.se är en av de största aktörerna på den digitala marknaden inom sjukvård. Utöver online tjänster äger Doktor.se även traditionella vårdcentraler. Läkare på Doktor.se hjälper både vuxna och barn, samtidigt som de håller öppet dygnet runt för att ge dig bäst möjliga service när du än behöver den. Barn under 16 år behöver dock en målsmans underskrift om de uppsöker vård på egen hand. Doktor.se är en läkare app som har ett landstingsavtal, vilket gör att de erbjuder vård och rådgivning när du vill, och var du vill.

Flera olika kompetensområden

Likt många andra digitala tjänster arbetar de med ett flertal olika tjänstepersoner inom sjukvården. Hos Doktor.se har du även möjlighet att vända dig till bland andra allmänläkare, psykolog, kurator eller sjukgymnast. Doktor.se arbetar på liknande sätt som en traditionell mottagning. När du ringer in, blir du först mottagen av en sjuksköterska, som sedan hänvisar dig vidare till rätt läkare för dig. Hos Doktor.se får du hjälp snabbt, smidigt och avgiftsfritt.

+ 95 % patientnöjdhet

+ Öppet dygnet runt

+ Samarbetar med Apoteket Kronan

+ Flera olika tjänstepersoner inom sjukvård

Få vård direkt? Ladda ner appen gratis

Min Doktor

min doktor hemsida

Min Doktor en vårdcentral i mobilen

Min Doktor är en app där du söker vård med hjälp av ett eller eventuellt två steg. Först får du svara på frågor om dina symptom samt eventuellt skicka in bilder om du har frågor om märken eller utslag på kroppen. Som förälder söker du på samma sätt kostnadsfri vård åt dina barn. Läkarna på Min Doktor hjälper dig gärna med en rad olika besvär, bland annat magbesvär, sömnproblem och irriterad hud.

Du väljer kontaktsätt

Kontakten med läkaren sker på olika sätt beroende på vad du som patient föredrar, några exempel är telefonsamtal eller videosamtal. Därefter återger läkaren en möjlig diagnos och den kompletteras sedan med hjälp av frågor och provtagningar för att sammanställa en professionell diagnos. Detta är genomförbart utan ett personligt möte eftersom läkarna på Min Doktor har lång erfarenhet samt arbetar på traditionella sjukhus när de inte hjälper patienter via appen. Om medicin skrivs ut är det möjligt att få den hemskickad via postombud.

+ Många samarbeten

+ Väljer hur kontakten med läkaren ska ske

+ Få din ordinerade medicin från Min Doktor via postombud

Doktor24

doktor24

Doktor24 för bedömning och behandling

Som namnet antyder är Doktor24 en app där du kan få hjälp under alla dygnets 24 timmar. Om du får besvär mitt i natten kan du därför med fördel vända dig till Doktor24. Även möjligheten att kommunicera med psykologer finns dygnet runt, vilket gör det enkelt att vända sig direkt till psykolog om inga närstående är vakna för att kunna ge dig råd och hjälp i akuta situationer. Tjänstens ständiga tillgänglighet skapar dock ett högt tryck på telefonens linje. Mindre driftstörningar på grund av hög belastning kan därför förekomma, men appens utvecklare och tekniker arbetar tillsammans med deras läkare för att linjen alltid ska vara öppen och samtidigt undvika långa telefonköer.

Undvik vid skyddad identitet

Tjänsten är öppen för samtliga kunder och endast patienter med skyddad identitet avråds från att utnyttja denna och liknande tjänster. Detta eftersom ett digitalt möte lämnar spår efter sig, vilket kan innebära risker. Du som lever med skyddad identitet bör därför uppsöka en traditionell vårdcentral vid besvär.

+ Öppet dygnet runt

+ Erbjuder både tjänster inom fysisk och psykisk vård

Sämre betyg än genomsnitt i Appstore och Google Play

Hög belastning med tidvis köer

Mer om utvecklingen av nätläkare

Online läkares popularitet kan förklaras med hjälp av att svenskar under de senaste tjugo åren utvecklat en bredare medvetenhet gällande information via nätet. Våra kompetenser på internet förbättras ständigt och med det även de tjänster som underlättar vardagen. Detta syns extra tydligt inom bland annat hälsokontroller via blodprov.

För att återge en kortfattad, historisk bakgrund kan det förklaras som att hela nätläkare-vågen började 2006 genom lanseringen av vårdguiden 1177. Numret utvecklades som en kompensation till 112 dit patienter hänvisas vid nödsituationer. Vårdguiden 1177 blev ett startskott till att vården förflyttades utanför vårdcentralens ramar. Vård via telefon har sedan utvecklats till vård online och siffrorna för digital vård ökar i samma takt som fler tjänster utvecklas. Över 70 % av svenskarna visar positiv inställning till läkare online som alternativ för att träffa sin läkare fysiskt.

Vanliga frågor om online läkare

Vanliga frågor gällande vård online kommer bland annat från föräldrar som undrar hur gamla deras barn behöver vara för att själva kunna uppsöka en läkare via nätet. Enligt exempelvis Doktor.se måste barnet ha fyllt 16 år. För ärenden gällande yngre barn krävs inloggning och identifikation av målsman.

Uppsöka traditionell vårdcentral
En annan vanlig fråga är kunder som undrar när läkare online kan behöva hänvisa till traditionell vårdcentral och detta sker i de fall då patientens symptom kräver en grundlig undersökning. Även vid längre utredningar kan online läkare skicka patienten vidare till sjukhus.

Kvitto på betalning?
Annan fråga om vård online kan även gälla kvitto på betalningen, de digitala tjänsterna skickar enkelt ut kvitton via mejl. Utöver detta är en vanlig fråga gällande personnummer vilket är en förutsättning för att identifiera patienter. Online tjänster inom vården kan i nuläget endast identifiera svenska personnummer och kunder utan svenskt personnummer eller med skyddad identitet hänvisas därför till traditionell vårdcentral eller sjukhus.

Vad kostar det med en nätdoktor?
In de flesta fallen är det helt gratis att använda en nätdoktor då vården är skattefinansierad. I vissa regioner kan det komma att utgå en patientavgift, så vi rekommenderar att du dubbelkollar på respektive hemsida.

Kan en nätdoktor skriva ut recept?
Nätläkare kan i de flesta fallen skriva ut recept som vilken annan läkare som helst. Exempelvis kan du hos doktor.se både förnya och skriva ut nya recept. Detta gör du enkelt genom att ladda ned appen och använda ditt BankID för att logga in och använda tjänsten.