Sköldkörtel

Allt du behöver veta om Sköldkörteln

Sköldkörteln, eller Glandula Thyroidea, är en fjärilsformad körtel som producerar hormon och som är placerad under ditt struphuvud. Vikten av att din sköldkörtel är välfungerande är avgörande för din hälsa då sköldkörtel bland annat reglerar kroppens ämnesomsättning, kroppsvärme och kalciumomsättning.

I dagsläget är 450 000 svenskar diagnosticerade med sköldkörtelrubbning och det är mer än tio gånger vanligare att kvinnor drabbas än män. Om inte sköldkörteln fungerar som den ska kan den å ena sida överproducera sköldkörtelhormon – ett tillstånd som kallas hypertyreos – eller å andra sidan underproducera sköldkörtelhormon, vilket då kallas hypotyreos. Även om det finns statistik på hur många som lider av sköldkörtelrubbning tros det finnas ett mörkertal av människor som lider av sköldkörtelrubbning utan att de vet om det.

sköldkörteln

Hur fungerar sköldkörteln?

Enkelt uttryckt är sköldkörtelns uppgift att se till att ämnesomsättningen i kroppen håller en bra nivå. Detta sker genom produktion och omvandlande av hormoner. Processen börjar i hjärnans hypofys, där en avstämning av blodets hormonnivå görs. Denna information styr hur mycket av hormonet TSH som produceras och distribueras ut i kroppen. Sköldkörteln reagerar på TSH genom att börja producera ett antal hormoner kallade T4, T3, T2, T1, T0 och kalcitonin. Dessa sköldkörtelhormon reglerar ämnesomsättningen i kroppens alla celler, vilket innebär att hormonet verkar i cellen genom att ange hur snabbt förbränningen i varje cell ska ske.

Vad är sköldkörtelrubbning?

Som med mycket annat i vår fantastiska kropp fungerar denna autonoma process oftast utan problem och vi behöver inte bekymra oss om den. Det är dock inte ovanligt att tillfälliga komplikationer kan uppstå genom exempelvis sjukdomar eller kemiska obalanser i kroppen, vilket kan göra att kommunikationen mellan hjärnan och sköldkörteln förvirras. Detta kan då resultera i antingen en över- eller underproduktion av sköldkörtelhormon, vilket med en paraplyterm kallas sköldskörtelrubbning.

Det vanligaste problemet är underfunktion, så kallad hypotyreos. Det motsatta problemet kallas hypertyreos. Låt oss ta en närmare titt på hypotyreos och hypertyreos i nästa stycke.

sköldkörtelrubbning bild på hals

Hypotyreos – underfunktion

Underfunktion innebär kort och gott att sköldkörteln inte producerar tillräckligt av de nödvändiga hormonerna. Detta är inte alls ovanligt – ofta är tillståndet ärftligt – och i Sverige behandlades 465 000 personer för hypotyreos under 2018.

Det kan finnas flera orsaker till att hypotyreos uppstår. I västvärlden, Sverige inkluderat, är en av de vanligare orsakerna en autoimmun sjukdom. Autoimmuna sjukdomar är ett samlingsbegrepp för sjukdomar som gör att immunförsvaret felkalibreras och börjar, istället för att attackera okända celler, attackera kroppens egna organ. Om immunförsvaret ger sig på sköldkörteln slutar denna att fungera, ofta genom att först förstoras och sedan skrumpna.

En annan anledning till hypotyreos kan vara jodbrist. Brist på jod kan göra att problem uppstår på grund av att molekylerna som utgör sköldkörtelhormon till stor del består av jod. Sett till det totala antalet fall av hypotyreos i världen är jodbrist den vanligast förekommande orsaken. Vidare exempel på orsaker till hypotyreos är sidoeffekter av andra medicinska ingrepp, som behandling av sköldkörtelcancer, eller fel i hormonsystemet. Ett sådant fel kan uppstå var som helst i sköldkörtelhormonsystemet – till exempel hjärnan kan missa att skicka ut TSH och ärftliga defekter kan göra att kroppens celler är mindre mottagliga för hormonerna.

Hypotyreos är vanligtvis en kronisk sjukdom som kräver livslång medicinering. Medicineringen kan dock göra en insjuknad helt fri från besvär, även om det kan ta tid. Behandlingen innebär att den del av kroppens produktion som uteblir ersätts med läkemedel.

Symptom på hypotyreos

      • trötthet
      • viktökning
      • frusenhet
      • låg puls
      • nedstämdhet
      • försämrat minne
      • för kvinnor; menstruationscykeln kan börja bete sig onormalt

Hypertyreos – överfunktion

Det motsatta förhållandet – att sköldkörteln producerar ett överskott av hormoner – medför att kroppen går på högvarv. Ungefär 3 500 personer insjuknar och närmare 10 000 personer behandlas för hypertyreos per år i Sverige. Andra benämningar för hypertyreos är giftstruma eller tyreotoxikos.

Hypertyreos kan bero på flera saker, men likt hypotyreos är autoimmuna sjukdomar den vanligaste orsaken. Immunförsvaret bildar antikroppar liknande TSH-hormonet, som utsöndras av hypofysen, vilket får sköldkörteln att producera mer och för mycket hormon. Ibland kan hypertyreos orsakas av att sköldkörteln inte väntar på signal från hjärnan att producera hormon. Detta kallas toxisk knölstruma eller toxiskt adenom.

Symptom på hypertyreos

      • överkänslighet mot värme
      • trötthet
      • viktminskning
      • snabb puls
      • muskelsvaghet
      • hjärtklappning
      • för kvinnor; menstruationscykeln kan börja bete sig onormalt

Råd vid problem med sköldkörteln

Om du misstänker att du lider av sköldkörtelrubbning finns det konkreta saker du kan göra för att förbättra tillståndet (vid akuta besvär bör du uppsöka en läkare) är att öka ditt intag av:

      • Jod (endast vid påvisad jodbrist). Jod behövs för att tillverka hormonet T4
      • Zink, selen och koppar. Dessa näringsämnen hjälper levern att omvandla hormonet T4 till T3 och hjälper cellerna att uppta sköldkörtelhormon i förbränningsprocessen. Detta näringsämne hjälper sköldkörteln och levern att fungera optimalt.
      • L-tyrosin vilket är en viktig aminosyra för sköldkörteln.
      • Örten Aswhaganda. Den hjälper sköldkörteln genom en antioxidantfunktion i levern.
      • C-vitamin och B6-vitamin. De hjälper aminosyran L-tyrosin att göra sitt arbete i kroppen.
      • Omega 3. Hjälper till att motverka infektioner vid tillståndet hypertyreos.

Försök också att:

      • Minimera intaget av raffinerade kolhydrater
      • Undvika stress. Vid stress produceras kortisol vilket hämmar sköldkörtelns produktion av hormoner.
      • Undvik sojaprodukter
      • Se till att binjurarna fungerar bra. Binjurarna och sköldkörtelns välmående är beroende av varandra, så om den ena mår dåligt finns det risk att den andra också gör det.
Ashwagandha bär och blad
Ashwagandha bär men äts oftast via kapslar

Sköldkörteltest

För att få fram sköldkörtelvärden måste det tas en test. Det kan konstatera om du lider av hypotyreos eller hypertyreos

Är det värt att testa sköldkörteln?

Även om endast 2–4 procent av befolkningen bekräftat lider av sköldkörtelrubbning finns risk att mörkertalet är stort. Det kan därför vara bra att göra ett sköldkörtel prov om du känner igen några av symptomen för hypotyreos eller hypertyreos. Extra utsatta att drabbas av sköldkörtelrubbning är kvinnor. Det har visat sig att sköldkörtelrubbningar även kan ha en inverkan på kvinnors fertilitet och fostrets utveckling.

Det är bra att göra ett sköldkörteltest om du:

      • Vill veta att din sköldkörtel fungerar som den ska
      • Redan lider av hypotyreos och vill hitta orsaken till att du gör det
      • Följa upp behandlingen och effekten för hypotyreos
      • Om du lider av hypertyreos och vill hålla koll på ditt tillstånd och effekten av din behandling.

 

Hur gör man ett test?

Man gör ett sköldkörteltest genom att mäta TSH-nivån i blodet genom att ta ett blodprov. Genom att undersöka detta får man reda på om man har låg TSH-nivå, vilket betyder att sköldkörteln är överaktiv; eller en hög nivå av TSH-nivå vilket tvärtom betyder att sköldkörteln är underaktiv. Bland annat Werlabs erbjuder sköldkörteltest i två varianter: Det ena sköldkörteltestet kostar 445 kronor. Detta undersöker TSH-nivån i blodet och huruvida sköldkörteln är över- eller underaktiv. Det andra sköldkörteltestet kostar 745 kronor och undersöker inte bara din TSH-nivå, utan också orsaker till det uppvisade provresultatet. Detta kan vara en fördel om du misstänker att en autoimmun sjukdom är orsaken till tillståndet.

Populära Skörtelsköldstest

Sköldkörtel Test Liten

445 kr
3 viktigaste sköldkörtelhormonerna
TSH, fritt T4 & fritt T3
Personlig läkarkommentar
Beställ med Mobilt BankID
TILL WERLABS

Sköldkörtel Test Stor

845 kr
5 viktigaste sköldkörtelhormonerna
TSH, fritt T4, fritt T3, TRAK & TPO-ak
Personlig läkarkommentar
Beställ med Mobilt BankID
TILL WERLABS

SKÖLDKÖRTEL TEST LITEN

445 kr
TSH och sköldkörtelhormonerna T3 och T4
3 analyser
Personlig läkarkommentar
Beställ med Mobilt BankID
TILL SVENSK PROVTAGNING