smolab-logotyp

Recension av Smolab

Smolab som står för Stockholm Medical Office Lab är en av de nyaste aktörerna inom hälsokontroller online. Företaget bildades så sent som 2018 men tillhör den svenska sjukvårdskoncernen Medicalgruppen. En trygghet i sig då denna koncern varit aktiv inom sjukvårds- och hälsobranschen i över 30 år. Smolab har valt att fokusera på området kring Stockholm som bas men har provtagningställen i andra städer så som t.ex. Göteborg, Uppsala, Eskilstuna, Göteborg, Lidköping, Nyköping och Falköping.

I Smolabs erbjudande finner du flesta typer av blodprover och paketlösningar. Allt från större hälsokontroller av flertal markörer till specialiserade prover för både män och kvinnor.

Produktutbud

Hälsokontroll och blodprovskategorier

Smolab

HÄLSOKONTROLL

1395 kr
35 olika hälsomarkörer ingår
En personlig läkarkommentar
Analys av flera viktiga områden
Snabba svar på testerna
Beställ via Mobilt BankID
LÄS MER

Smolab

HÄLSOKONTROLL BAS

699 kr
18 olika hälsomarkörer ingår
En personlig läkarkommentar
Bas fokuserar på ett par områden
Snabba svar på testerna
Beställ via Mobilt BankID
LÄS MER

Smolab

D-VITAMINTEST

450 kr
Undersök dina D-vitamin nivåer
Endast fokus på D-vitamin
Bra test under vintern
Snabba svar på testerna
Beställ via Mobilt BankID
LÄS MER

Smolab Hälsokontroller

Smolab erbjuder över 25 olika typer av hälsokontroller, både i form av hälsokontroller med flera markörer till individuella tester av specifika områden. En annan vanlig uppdelning är tester som är särskilt anpassade för män och kvinnor vilket finns tillgängligt även hos Smolab.

Hälsokontroll

Smolab Hälsokontroll, det populäraste valet, kommer i form av ett omfattande blodprovspaket med 35 olika analyser. Här kommer du få en bättre förståelse av hur din kropp mår med fokus på blod, hjärta/kärl, sköldkörtel, njurar, lever, inflammation, blodsocker och diabetesrisk, samt vitamin- och mineraldepåer. Testet är anpassat för alla åldrar och svarsresultaten i din journal kommer tillsammans med ett utlåtande från en läkare.

Hälsokontroll Bas

Hälsokontroll Bas är ett precis som det låter ett baspaket för att få en snabb överblick av din hälsostatus. Tillskillnad från det stora paketet inkluderar bas 18 stycken olika analyser. Även här kommer svaret tillsammans med ett utlåtande från en läkare. Fokusområden för Hälsokontroll Bas är blodstatus, levern, njurarna, blodsockret, och järndepån. Du kan enkelt gå igenom svaren i din journal hos Smolab som du får tillgång via ditt bank-id.

Smolab Hälsokategorier

Hos Smolab kommer du hitta 8 olika blodprovskategorier vilket gör det enkelt och tydligt för dig som funderar på att göra en hälsokontroll eller undersöka specifika områden. Nedan går vi igenom de olika kategorierna som erbjuds samt länkar direkt till deras hemsida.

hjärta i hand

Kategori: Kvinna

Smolab inkluderar fyra olika tester som är anpassade för enbart kvinnor. Här finner du östrogentest, progesterontest, ett kombinerat östrogentest och progesterontest samt ett sköldkörteltest. Hormontester ger en bra inblick i hur kroppen mår i olika stadier av livet.

Kategori: Man

Även för män finns fyra olika tester anpassade specifikt för denna målgrupp. Här inkluderas prostatatest, testosterontest, STHLM3-test samt manspaketet vilket är en kombination av testosteron- och PSA-test.

Kategori: Vitaminer & Mineraler

Vitaminer och mineraler är nödvändiga byggstenar för att kroppen ska må bra. Smolab erbjuder sex olika tester inom denna kategori, de olika testerna är följande: vitamin b12-test, d-vitamintest, zinktest, folattest, järntest samt vitamin och mineralpaketet (innefattar även magnesiumtest).

Kategori: Allergi

Misstänker du att du drabbats av allergier? Hos Smolab kan du göra fyra olika allergitester för att bekräfta eller utesluta om du är drabbad. Testerna som finns tillgängliga är nöt-, pälsdjur-, träd- och gräspollen allergitest.

Kategori: Fertilitet & Graviditet

Under fertilitet och graviditet inkluderas tre olika tester. Gravidtestet är ett blodprov som mäter hormonet hCG vilket ger ett mer tillförlitligt test om du tror att du är gravid. Blivande mamma-test undersöker hur din hälsa kan påverka ditt barn. Det sista testet är ett fertilitetstest som hjälper dig att ta reda på hur fertil du är.

Kategori: Diabetes

Via Smolab går det att göra två olika tester inom kategorin diabetes. Ett vanligt blodsockertest som mäter glukosvärdena och riktar sig till typ 2 diabets. Det andra testet är ett insulin- och blodsockertest som framförallt mäter om du är i riskzonen för diabets samt undersöker dina insulinvärden.

Kategori: Uppföljningstester

Uppföljningstester riktar sig framförallt till dig som är intresserad av hur vissa av dina organ mår. Här finns njurtest, levertest och hjärt- och kärltest. Smolab har också ett blod- och immunförsvartest som ger en bild av ditt immunförsvar och blodvärden.

Kategori: Avföringstest

Ett avföringsprov Hb (F-Hb) mäter om det finns blod i avföringen. Ett prov som kan vara bra för dig som har problem med tarmbesvär, diarré men också blodbrist. Blod i avföringen kan vara symtom på flera olika diagnoser.

Så här fungerar Smolab

Att göra ett häloskontroll test via blodprov hos Smolab är väldigt simpelt. Vad du behöver tänka på är att du har ett BankID samt är över 18 år. Processen sker i tre enkla steg som vi går igenom nedan.

Steg 1 – Beställ Blodprov

Det första steget är att beställa ett blodprov som passar dina behov. Här kan du välja mellan hälsokontrollpaket med flera analyser eller enskilda blodprover. Du väljer själv vad som passar!

Steg 2 – Ta ditt blodprov

I det andra steget behöver du ta reda på vilken provtagningsplats som blir smidigast för dig. På Smolabs hemsida kan du hitta vart du kan vända dig för att ta ditt blodprov. Kontrollera öppettider och om det finns några särskilda uppmaningar för din typ av blodprov.

Steg 3 – Provsvar i mobilen

Ditt provsvar hamnar i journalen hos Smolab vilket du enkelt kan få tillgång via t.ex. din mobil med BankID. Här kan du se resultat samt omdöme från en läkare när alla tester är klara. Sekretesslagar finns på plats så att du kan vara trygg att dina provresultat stannar hos dig.

Provtagning

Smolab erbjuder provtagning på totalt över 50 platser runtom i landet vilket gör det smidigt att hitta en provtagningsplats nära dig. Städer som inkluderas är Stor-Stockholm, Uppsala, Eskilstuna, Göteborg, Lidköping, Nyköping, Falköping, och Katrineholm. Tänk på att det kan vara bra att kolla öppettiderna då det skiljer sig åt.

Vem gör provtagning och analys?

Smolab samarbetar med Aleris, Unilabs och Stockholm Medical Office vilket är tre välkända aktörer inom analyser av blodprov. Beroende på provtagningsplats och typ av blodprov kommer testerna skickas till det laboratorium som passar.

Hur lång tid tar det att få provsvaren?

Enkla svaret är att det varierar, provsvaren kan trilla in efter bara ett par dagar men andra tester kan ta något längre tid. Journalen hos Smolab kommer uppdateras så fort dina tester har kommit tillbaka. Bra att veta är att läkaren inte kan kommentera förrän alla provsvar har inkommit. Som längst tid kan det ta upp emot en vecka.

Smolab Sammanfattning

Smolab är en seriös aktör för dig som är intresserad av att göra en hälsokontroll via blodprov. Att företaget är en del av sjukvårdskoncernen Medicalgruppen är positivt då kunskap inom detta specifika område är a och o enligt oss. Antal provtagningsplatser är något mindre än hos flera andra aktörer, bor du däremot i Stockholmsområdet bör Smolab passa dig bra.

Enligt Smolab själva vill det vara en hälsoaktör som bidrar till bättre hälsa och levnadsvanor i Sverige för privatpersoner såväl som företag. Sett till utbud, samarbetspartners så som Aleris, Unilabs och Stockholm Medical Office och patientsäkerhet ger vi dem klart godkänt.

Fördelar

 • Hälsokontroll och Hälsokontroll Bas är ett bra upplägg för många
 • Stort antal provtagningsplatser för dig som bor i Stockholmsområdet
 • Hör till Medicalgruppen med över 30 års erfarenhet
 • Hög kundnöjdhet

Nackdelar

 • Ingen live chat
 • Begränsat med provtagningsplatser utanför Stockholm

Omdöme och Betyg

Smolab
 • Produktutbud
 • Provtagning
 • Kundtjänst
 • Pris
3.9

Summary

Smolab är en av de nyaste aktörerna och tillhör Medicalgruppen med lång erfarenhet inom området. Provtagningsplasterna är framförallt anpassade för dig som bor i Stockholm, dock finns kliniker i andra städer också. Smolab erbjuder enskilda analyser och större skräddarsydda paket vilket är en fördel. Prisvärt, smidigt och tryggt.

Fördelar

 • Hälsokontroll och Hälsokontroll Bas är ett bra upplägg för många
 • Stort antal provtagningsplatser för dig som bor i Stockholmsområdet
 • Hör till Medicalgruppen med över 30 års erfarenhet
 • Hög kundnöjdhet

Nackdelar

 • Ingen live chat
 • Begränsat med provtagningsplatser utanför Stockholm

Frågor och Svar

Allmänna frågor

– Är Smolab säkert?

Smolab är säkert och företaget följer samma lagar och regler avseende sekretess som vårdcentraler, husläkare och sjukhus.

– Vem kan beställa en blodanalys?

Det går bra att beställa så länge du är över 18 år samt har ett svenskt personnummer.

Företag

– Erbjuder Smolab lösningar för företag?

Enligt företaget själva har det en lång erfarenhet av professionell företagshälsovård. Vi har inte testat företagstjänsten och kan därför inte ge något omdöme. Däremot kan hälsoanalyser för företag vara ett effektivt och smidigt alternativ för att förbättra välbefinnandet hos personalen.

Smolab
 • Produktutbud
 • Provtagning
 • Kundtjänst
 • Pris
3.9

Summary

Smolab är en av de nyaste aktörerna och tillhör Medicalgruppen med lång erfarenhet inom området. Provtagningsplasterna är framförallt anpassade för dig som bor i Stockholm, dock finns kliniker i andra städer också. Smolab erbjuder enskilda analyser och större skräddarsydda paket vilket är en fördel. Prisvärt, smidigt och tryggt.

Fördelar

 • Hälsokontroll och Hälsokontroll Bas är ett bra upplägg för många
 • Stort antal provtagningsplatser för dig som bor i Stockholmsområdet
 • Hör till Medicalgruppen med över 30 års erfarenhet
 • Hög kundnöjdhet

Nackdelar

 • Ingen live chat
 • Begränsat med provtagningsplatser utanför Stockholm