svensk-provtagning logo

Recension av Svensk Provtagning

Svensk Provtagning erbjuder över 30 olika hälsokontroller och de samarbetar med över 120 olika vårdcentraler. Företaget startade erbjuda digitala hälsokontroller år 2018. Svensk Provtagning vill med hjälp av provtagningar erbjuda en hälsotjänst som ger dig bättre koll på din hälsa. Deras vision är att alla svenskar ska må bra och kunna påverka sin hälsa positivt för att på så sätt förebygga ohälsa.

Företaget har speciella provpaket för de som tränar aktivt, de som äter vegetariskt och för seniorer etc. Du kan kontrollera både dina inre organ, din blodstatus, men även dina vitaminer och hormoner med test från Svensk Provtagning. Alla provsvar analyseras av läkare som ger dig en helhetsbild gällande din allmänna hälsa eller de områden du vill valt att testa. Med hjälp av svaren kan du sedan anpassa din livsstil för att förebygga sjukdomar.

svensk provtagning iphone och ipad

Produktutbud

Hälsokontroll och blodprovskategorier

Svensk Provtagning

HÄLSOKONTROLL PREMIUM

1995 kr
52 olika hälsomarkörer ingår
En personlig läkarkommentar
Analys av 11 viktiga områden
Snabba svar på testerna
Beställ via Mobilt BankID
LÄS MER

Svensk Provtagning

HÄLSOKONTROLL MAN

1395 kr
38 olika hälsomarkörer ingår
Allmän kontroll av din hälsa
En personlig läkarkommentar
Snabba svar på testerna
Beställ via Mobilt BankID
LÄS MER

Svensk Provtagning

HÄLSOKONTROLL KVINNA

1395 kr
38 olika hälsomarkörer ingår
Speciellt anpassat för kvinnor
En personlig läkarkommentar
Snabba svar på testerna
Beställ via Mobilt BankID
LÄS MER

Svensk Provtagning Hälsokontroller

Svensk Provtagning erbjuder över 30 olika hälsokontroller i sitt produktutbud och du väljer själv vilken av dem du vill satsa på. Det har förstås med ditt individuella behov att göra samt även din ålder och ditt kön. Det finns även små och stora varianter av många test där du väljer den som passar dig och dina behov.

Hälsokontroll XL

Hälsokontroll Premium är företagets mest omfattande hälsoundersökning som innefattar många olika områden. Hälsoundersökningen omfattar så många som 11 olika områden gällande din hälsa och kan därför ge dig en bra koll på hur det ligger till med din hälsa. Du får sedan djupgående kommentarer från läkare angående dina resultat så att du får mer information om vad provsvaren innebär för dig och din hälsa.

Det som kontrolleras i den här hälsokontrollen är: blodstatus, vitaminer, mineraler, B-celler, hjärta, kärl, inflammation, njurfunktion, enzymer, leverfunktion, prostataprov, testosteron, blodsocker, sköldkörtel. Som du ser kommer den här analysen att ge ett bra svar gällande din allmänna hälsa och det kan hjälpa dig att förebygga framtida sjukdomar till exempel.

Hälsokontroll Man

Det här är ett provtagningspaket som passar män i alla olika åldrar. Med hjälp av detta paket kan du få insikt om ditt hälsotillstånd på en fördjupad nivå. Bland annat undersöks blodet, njurarna, blodsockret, järndepåerna och mycket mer. I det här paketet får du 38 stycken analyser med kommentarer från läkare.

Hälsokontroll Kvinna

Det här är en heltäckande hälsokontroll för kvinnor där 38 analyser görs. Bland det som kollas finns bland annat kolesterolnivåer, sköldkörtelprov, leverfunktion och saltbalans. Även i det här paketet får du kommentarer av läkare som berättar mer om ditt hälsotillstånd utefter svaren på dina frågor.

Svensk Provtagning Hälsokategorier

Hos Svensk Provtagning finns det sex blodprovskategorier som gör det lättare att hitta vad man söker. Nedan går vi igenom de olika kategorierna som erbjuds samt länkar direkt till deras hemsida.

hjärta i hand

Kategori: Hälsa

Din hälsa hör ihop med goda vanor och i dagens stressade samhälle kan det vara svårt att upprätthålla bra vanor. För att få bättre koll på din hälsa erbjuder Svensk Provtagning många olika provtagningspaket inom den här kategorin. I den här kategorin hittar du självklart de stora hälsokontrollerna som undersöker flera olika aspekter av din hälsa, men det är inte allt. Du hittar även test som undersöker hur din alkoholkonsumtion påverkar din hälsa samt hur det står till med vitaminer och mineraler i din kropp.

Kategori: Kost

Det kan vara svårt att få i sig allt kroppen behöver om du inte har bra matvanor, och ännu svårare om du följer en viss diet. Även med bra matvanor kan det fortfarande finnas brister. Om du är vegan eller vegetarian så finns det i den här kategorin ett specifikt testpaket som passar dig som är väldigt populärt. Du hittar även buktest och test som undersöker om du är glutenintolerant i den här kategorin.

Kategori: Kroppen

Många sjukdomar kan förebyggas om de uppmärksammas i tid, vilket de kan göra med provpaketen du hittar i den här kategorin. Här hittar du bland annat sköldkörteltest, test om din njur- och leverfunktion samt prostatapaket för män. Utöver det kan du även kontrollera ditt hjärta och liknande tester som du hittar i den här blodprovskategorin. Med de prov inom kategorin ”kroppen” kan du se om du behöver göra förändringar för din kropps bästa.

Kategori: Träning

Om du tränar mycket är det bra att ha kontroll på dina värden och därför erbjuder Svensk Provtagning även speciella sportpaket för aktiva män och kvinnor. Då får du en fördjupad kontroll av hälsofaktorerna i din kropp. Det är viktigt att träna rätt och få i sig rätt näring om du tränar mycket, med de här testen kan du kontrollera att du får i dig det du behöver eller om du måste ändra din kosthållning för att bättre passa din träning.

Kategori: Graviditet

I den här blodprovskategorin hittar du både test gällande din fertilitet samt för en hälsosam graviditet. Det finns förberedelsetest som du kan göra innan en graviditet, graviditetstest för att styrka graviditet samt tester du kan ta under graviditeten för att kontrollera att den är hälsosam.

Kategori: Senior

När du är lite äldre finns det speciella prov som du kan beställa från Svensk Provtagning. Det finns allomfattande hälsokontroller för seniorer, både för män och kvinnor. Det finns också led- och muskelvärkspaket, prostatapaket och andra kontroller speciellt framtagna för seniorer i den här kategorin.

Så här fungerar Svensk Provtagning

När du vill göra en beställning på Svensk Provtagning behöver du inte oroa dig över att det ska vara invecklat. Du använder dig av ditt BankID för att göra din beställning, vilket är både säkert och smidigt. Det är mycket enkelt att använda sig av den här aktören och dessutom är det mycket säkert för dig också. Svensk Provtagning fungerar genom tre olika steg som vi nu ska förklara mer om.

Steg 1 – Välj provtagningspaket

För det första måste du välja vilket provtagningspaket du vill beställa av alla de olika som erbjuds hos Svensk Provtagning. Läs noga igenom vad som ingår och välj det alternativ som passar dina behov allra bäst. Du beställer sedan paketet med ditt BankID och den digitala remissen skickas omedelbart så att du kan ta nästa steg, alltså provtagningen.

Steg 2 – Lämna blodprov för analys

Andra steget du måste genomföra är att gå till ett av de provtagningsställen som Svensk Provtagning samarbetar med och lämna dina blodprover. Ta med dig din legitimation så hittar de din beställning och tar det antal rör som behövs till dina prover. Du kan välja provtagningsställe redan när du gör din beställning för enkelhetens skull. Kontrollera gärna öppettider och liknande innan du bestämmer dig för en plats så att det passar dina behov.

Steg 3 – Provsvar direkt i mobilen

När proven är klara får du svaren direkt i din mobil, du får notifikationer via sms och mejl när provsvaren är redo. Du behöver bara logga in på dina sidor så ser du svaren tillsammans med kommentarer från en läkare som har kollat dina provresultat. Provsvaren kommer in successivt och du kan se dem från början, dock kommer inte läkaren att kunna analyser provsvaren förrän alla prov är klara.

svenskprovtagning hemsida

Provtagning

När du gör din beställning får du välja ett provtagningsställe från de cirka 120 olika kliniker som samarbetar med Svensk Provtagning. De samarbetar med svensk sjuk- och hälsovård och därför har du många platser att välja mellan när det kommer till att lämna dina blodprov.

Vem gör provtagning och analys?

Svensk Provtagning samarbetar med Unilabs, Aleris, Encia och Karolinska Universitetslaboratoriet. De har provtagningsställen från Kalmar i söder till Umeå i norr. De flesta av dem ligger i Stockholmsområdet och du kan enkelt söka efter närmaste laboratorium på hemsidan.

Hur lång tid tar det att få provsvaren?

Det tar varierande lång tid att få dina provsvar då det inte är alla prov som analyseras dagligen. Din journal uppdateras så fort ett provsvar kommer in, men en läkare kan inte kommentera förrän alla provsvar har inkommit. I värsta fall kan det ta upp till en vecka innan alla svar är klara.

Svensk Provtagning Sammanfattning

Svensk Provtagning är en relativt ny aktör på marknaden för digitala hälsokontroller, men de är ett mycket bra val av aktör trots att de är nykomlingar. De erbjuder ett urval med över 30 olika hälsopaket inom sex olika kategorier. Med hjälp av Svensk Provtagnings hälsokontroller kan du få bättre översikt om din hälsa och på så sätt förebygga sjukdomar som orsakas av dåliga vanor.

Företaget samarbetar med bland annat Aleris och Unilabs och du kan välja mellan över 120 olika provtagningsställe när du ska genomföra dina blodprover. Du får sedan svar direkt i mobilen med kommentar från läkare som kan hjälpa dig att förbättra din hälsa om det behövs. Beställningen gör du med ditt BankID och det är mycket smidigt och säkert.

Fördelar

 • Det finns många olika provpaket att välja mellan
 • Du kan välja mellan över 120 tillgängliga provtagningsställen
 • Allt kan göras via mobilen, från beställning till att läsa svaren

Nackdelar

 • Ingen live chat
 • Du kan inte välja att ta enstaka prov utan det finns bara paketlösningar

Omdöme och Betyg

Svensk Provtagning
 • Produktutbud
 • Provtagning
 • Kundtjänst
 • Pris
4.3

Summary

Svensk Provtagning är ett av de populäraste hälsokontroll aktörerna med över 120 provtagningsställen i Sverige. Hemsidan är genomtänkt och du kan enkelt beställa och följa upp analysresultaten under min journal. Hitta rätt testpaket genom att välja mellan de sex olika provtagningskategorierna som guidar dig rätt, tyvärr finns dock inga enskilda blodprov.

 

Fördelar

 • Tryggt och säkert
 • Populära och täckande hälsokontroller
 • Bra priser på många hälsopaket
 • Enkelt att beställa med smidig uppföljning

Nackdelar

 • Ingen live chat
 • Finns ej enskilda blodprov

Frågor och Svar

Allmänna frågor

– Är Svensk Provtagning säkert?

Ja Svensk Provtagning är säkert och de kontrolleras av berörda myndigheter. Du loggar in säkert med ditt BankID både vid beställning och kontroll av dina provsvar.

– Vem har tillgång till provresultaten?

Det är bara du själv som har tillgång till dina provresultat. Om du vill dela dem med annan vårdgivare kan du skriva ut dem från din journal.

– Går det att beställa flera hälsopaket direkt?

Nej för tillfället är det bara möjligt att beställa ett hälsopaket i taget från Svensk Provtagning. Med andra ord får du beställa vid flera tillfällen om du vill åt flera paket.

Företag

– Erbjuder Svensk Provtagning lösningar för företag?

Svensk Provtagning erbjuder också företag att utföra hälsokontroller på sina anställda via dem. Det finns sex hälsopaket som du kan välja mellan när du är företagare och de ger dina anställda en grundlig blodanalys som kan förebygga framtida sjukdomar och problem.

Du väljer själv om det är företaget som ska stå för hela kostnaden för hälsokontrollerna, eller om du vill subventionera kostnaden åt dina anställda. Beställ via hemsidan eller kontakta deras säljare, kontaktuppgifter finner du på hemsidan.

Svensk Provtagning
 • Produktutbud
 • Provtagning
 • Kundtjänst
 • Pris
4.3

Summary

Svensk Provtagning är ett av de populäraste hälsokontroll aktörerna med över 120 provtagningsställen i Sverige. Hemsidan är genomtänkt och du kan enkelt beställa och följa upp analysresultaten under min journal. Hitta rätt testpaket genom att välja mellan de sex olika provtagningskategorierna som guidar dig rätt, tyvärr finns dock inga enskilda blodprov.

 

Fördelar

 • Tryggt och säkert
 • Populära och täckande hälsokontroller
 • Bra priser på många hälsopaket
 • Enkelt att beställa med smidig uppföljning

Nackdelar

 • Ingen live chat
 • Finns ej enskilda blodprov