Vegan & Vegetarian

Hälsokontroll för veganer & vegetarianer

Allt fler väljer att gå över till en vegetarisk eller vegansk livsstil. Anledningarna varierar, för många är det utifrån djuretiska skäl dom de väljer att äta vegetariskt eller veganskt men även miljö- och hälsoskäl är vanliga orsaker. Den växtbaserade kosthållningen är i regel hälsosam tack vare det stora intaget av exempelvis rotsaker, grönsaker och bönor. Dessa livsmedel kan till och med minska risken för hjärt- och kärlsjukdom, högt blodtryck och vissa cancersjukdomar.

Som vegetarian eller vegan är det viktigt att hålla extra koll på några särskilda värden eftersom det finns ämnen som är enklare att få i sig via animaliska livsmedel. Särskilt som vegan krävs en del kunskap för att inte få några bristsjukdomar till följd av kosten. För den som har valt en växtbaserad kosthållning rekommenderas att göra en hälsokontroll vegan alternativt hälsokontroll vegetarian kontinuerligt. Några av de värden som är viktiga att hålla koll på är vitamin D, vitamin B12, järn, kalcium samt fettsyror.

vegan och vegetarian symbol

Full kontroll över blodvärden

Som vegetarian och vegan är det inte ovanligt att bli ifrågasatt kring kosten och delvis handlar det om okunskap kring näringsintaget. Att kontinuerligt göra blodprov är ett bra sätt att ta kontroll över frågan och situationen. Vanliga brister bland personer med växtbaserad kost i jämförelse med personer som äter blandkost är:

   • Brist på järn
   • Brist på D-vitamin
   • Brist på vitamin B12
   • Brist på zink

Det betyder inte att alla vegetarianer och veganer lider av bristsjukdomar, men för att vara på den säkra sidan är det bra att dels ha kännedom om hur dina värden ser ut och om resultaten skulle visa på brister då se till att åtgärda värdena för att undvika bristsjukdomar. För den som har valt en växtbaserad kosthållning rekommenderas att göra hälsotest vegan alternativt hälsotest vegetarian kontinuerligt.

Om du lever med symtom som trötthet eller känner dig allmänt orkeslös är det klokt att göra ett blodprov för att komma underfund med om det går att hitta någon orsak i dina blodvärden. Om en brist upptäcks och åtgärdas kan du höja din livskvalitet och ditt allmänna välmående.

tallrik av vitaminer för veganer

Blodprov Vegan

Om du som vegan är tveksam till om du får i dig de ämnen som du ska är det en bra metod att göra ett test i form av ett blodprov. Via blodprov vegan kontrolleras dina blodvärden för att bedöma om du har brist på några ämnen. Du får en indikator på hur din kropp mår och reagerar på det du väljer att äta. Att veta att dina värden ser bra ut över tid kan du se som ett kvitto på att du har skött din kost på ett bra sätt, oavsett vad du har valt för kosthållning. Blodvärdena blir ditt facit. Skulle det visa sig att du har brist på något ämne är det läge att åtgärda med tillskott eller justerad kost innan läget utvecklas och blir ett allvarligare problem.

Blodprov Vegetarian

Som vegetarian är det något enklare än som vegan att hålla en fullgod nivå på dina värden. Det är bra att göra blodprov även som vegetarian för att kontrollera status kontinuerligt. Via blodprov vegetarian kontrolleras dina blodvärden för att kunna avgöra om du har brist på vissa ämnen.

Hälsokontroller för Veganer & Vegetarianer 

Svensk Provtagning

Vegan & Vegetariantest

995 kr
Ingår 23 hälsomarkörer
Skräddarsytt paket inom området
Personlig läkarkommentar
Beställ med Mobilt BankID
TILL SVENSK PROVTAGNING

Medisera Blodprov

Vegan & Vegetariantest

1095 kr
Innehåller 13 st blodmarkörer
Skräddarsytt paket för inom området
Personlig läkarkommentar
Beställ med Mobilt BankID
TILL MEDISERA

Werlabs Blodprov

Hälsokontroll XL

1395 kr
Ingår 33 hälsomarkörer
8 viktiga områden
Personlig läkarkommentar
Beställ med Mobilt BankID
TILL WERLABS

Näringsämnen att ha koll på

Det finns ett antal vitaminer, mineraler och näringsämnen som det är viktigt att hålla extra koll på. Som vegetarian eller vegan är det fullt möjligt att få i sig alla de ämnen som krävs för att kroppen ska må bra. Den enda vitaminen som du kan behöva ta som tillskott är B12, och i vissa fall även D-vitamin. Utöver det räcker en varierad och medveten kost långt. Du bör ha koll på ditt näringsintag och vid osäkerhet är det bra att göra blodprov kontinuerligt för att kontrollera och bevaka status.

Vanliga symtom på vitamin- och mineralbrist är:

   • Trötthet
   • Matthet
   • Sämre kvaliteten på ditt hår och dina naglar

Om du som är vegetarian eller vegan upptäcker att ditt hår verkar tappa glans eller om naglarna eller nagelbanden spricker eller delar sig kan det vara tecken på vitamin- eller mineralbrist.

Vitaminer

Två vitaminer är centrala för att undvika otrevliga följder. Den första är vitamin B12 och veganer ska äta tillskott för B12 eftersom det inte finns i den växtbaserade kosten. Vissa växtdrycker är B12-berikade men dosen är för låg för att täcka dagsbehovet. B12-tillskott tar du enklast dagligen i tablettform. Om du får i dig för lite B12 kan det i förlängningen leda till blodbrist och allvarliga nervskador. Brist på vitamin B12 kan vara svår att upptäcka. Ett symtom är till exempel trötthet, som kan ha flera andra orsaker. Det är bra att kontrollera nivån B12 i blodet via hälsotest regelbundet. Spädbarn till mammor som är veganer kan få brist på B12 så till dessa rekommenderas att mamman tar extra tillskott eller att barnet ges B12-tillskott.

Det andra värdet som vegetarianer och veganer ska vara särskilt uppmärksamma på är vitamin D. Den främsta källan till D-vitamin är solen, det innebär att många som är bosatta i länder med färre soltimmar kan behöva kosttillskott av D-vitamin, speciellt under vinterhalvåret. Särskilt hos veganer och vegetarianer är behovet stort eftersom de inte heller får i sig D-vitamin via livsmedel som fisk. Brist på D-vitamin kan i längden leda till benskörhet. Har du svårt att få dig alla näringsämnen? Hitta den bästa vegetariska och veganska matkassen, få allt smidigt sammansatt för näringsrika måltider.

olika vitaminer

Mineraler

Bland mineralerna är det främst behovet av kalcium som kan vara svårt att möta. Kalcium är nödvändigt för att nerver och muskler ska kunna fungera riktigt och hjärtat är även beroende av kalcium. Kalcium i mejeriprodukter är enklare att ta upp än de som finns i växtriket. På marknaden idag finns mängder av växtbaserade drycker såsom havre-, ärt-, och sojadrycker som är berikade med kalcium, dessa kalciumberikade produkter är utmärkta för veganer för att öka sitt kalciumintag. Det finns en rad olika källor till kalcium i växtriket såsom soja, broccoli, kål och nässlor. Ett annan mineral att ha koll på som vegan är zink. Kroppen har redan i grunden svårt att ta upp zink och vid ett högt intag av fullkorn och baljväxter kan det bli ännu svårare.

Järn

Om det skulle visa sig att du lider av blodbrist kan en anledning vara ett för lågt intag av järn eller en negativ järnbalans. Det rekommenderade dagliga intaget av järn ligger på 9 milligram för en vuxen människa. Järn finns i två former i kroppen, dels i cirkulerande form, dels som depå (ferritin). Kroppens upptagningsförmåga av järn är förhållandevis låg vilket gör att järnbrist inte är ovanligt. Hos kvinnor i fertil ålder förekommer järnbrist oftare.

Järn hittas i mat som lever och blodpudding och för dig som har valt en växtbaserad kost finns järn exempelvis i nötter, frön, tofu, linser, bönor, baljväxter och fullkornsprodukter. För ökad upptagningsförmåga rekommenderas att du tar järn i kombination med C-vitamin, till exempel apelsinjuice.

Protein

Något som är omdiskuterat i relation till vegetarisk och vegansk kost är protein. Veganer ifrågasätts inte sällan kring hur de får i sig tillräckliga mängder protein. För de flesta veganer är det inte ett problem då fullvärdigt protein finns i exempelvis soja och quinoa. Även fullkornsprodukter innehåller i regel mer protein än durumvetepasta.

Selen

Ett ämne som du som vegan bör hålla koll på är selen. Det återfinns mestadels i kött, fisk, ägg och mjölk. Det är en god idé att äta importerade baljväxter, nötter och frön ibland eftersom den svenska jorden tenderar att vara fattig på selen.

Fettsyror

Det finns essentiella fettsyror som underlättar kroppens kemiska signalsystem. Omega-3 är en sådan fettsyra som återfinns främst i fisk och skaldjur. Även växtbaserade livsmedel som rapsolja och valnötter innehåller omega-3 men det är inte samma fettsyror som finns i fisk och skaldjur. Veganer kan därför behöva ta kosttillskott som algolja för att kompensera.

hjärta av frukt

Hälsokontroller för Veganer & Vegetarianer 

Svensk Provtagning

Vegan & Vegetariantest

995 kr
Ingår 23 hälsomarkörer
Skräddarsytt paket inom området
Personlig läkarkommentar
Beställ med Mobilt BankID
TILL SVENSK PROVTAGNING

Medisera Blodprov

Vegan & Vegetariantest

1095 kr
Innehåller 13 st blodmarkörer
Skräddarsytt paket för inom området
Personlig läkarkommentar
Beställ med Mobilt BankID
TILL MEDISERA

Werlabs Blodprov

Hälsokontroll XL

1395 kr
Ingår 33 hälsomarkörer
8 viktiga områden
Personlig läkarkommentar
Beställ med Mobilt BankID
TILL WERLABS