Symtom Vitamin B12-brist
Ett tidigt symtom och varningstecken på B12-brist är trötthet. Tröttheten i sig kan vara en följd av blodbrist (perniciös anemi). Andra symtom är neurologiska symtom som förändrad känseluppfattning och försämrade reflexer. B12-brist är allvarligt och kan i förlängningen leda till negativa effekter på hjärnan och nervsystemet. Andra symtom är exempelvis andnöd, nervositet, diarré, minnesbrist, domningar samt stickande känsla i fingrar.
Är det vanligt med B12 vitaminbrist?
De flesta når upp till det dagliga rekommenderade dagsbehovet med en varierad kost som innehåller animaliska produkter såsom kött, fisk, skaldjur, mjölk och andra mejerivaror, då behövs i regel inga tillskott tas. B12-vitamin lagras i levern vilket innebär att vi har ett lager av B12 som gör att det kan ta flera år att utveckla och upptäcka en brist på vitamin B12. Vitaminen kan lagras i levern i ett år eller längre. Hos ungdomar är det ovanligt att ha B12-brist (med undantag för veganer och i vissa fall lakto-ovo-vegetarianer). Hos äldre är det inte ovanligt med milda brister. I en vanlig västerländsk kost ingår mellan 5–20 mikrogram per dag, att jämföra med det rekommenderade dagliga intaget på 2 mikrogram per dag.
Riskgrupper för brist på B12 vitamin
Vitamin B12-brist förekommer särskilt i grupperna äldre samt veganer, hos äldre på grund av att förmågan att ta upp vitaminen B12 tenderar att minska ju äldre vi blir. Dessutom har äldre i regel mindre magsyra vilket behövs för att ta upp B12. Hos veganer handlar det istället om lågt intag av B12 eftersom B12-rika livsmedel från djurriket som kött, fisk, mjölk- och ägg utesluts ur kosten. B12 förekommer endast i animaliska produkter, så för dessa grupper rekommenderas i regel att ta B12-tillskott.
Vitamin B12-brist som är direkt kopplad till ett otillräckligt kostintag har endast identifierats hos individer som har levt med vegansk kost under många år utan att ta varken tillskott eller ätit B12-berikade livsmedel. Mammor som är veganer och ammar barn bör även de ta B12-tillskott för att upprätthålla en fullgod nivå.
Andra extra utsatta grupper för B12-brist är personer som av olika anledningar har problem att ta upp näringsämnen, personer med diverse ätstörningar, personer med HIV och personer med diabetes.
Särskilt för veganer är det extra viktigt att ta tillskott med vitamin B12, alternativt få i sig tillräckligt via stora mängder av berikade livsmedel. Intaget kan bli för lågt även hos lakto-ovo-vegetarianer. Tillskott finns tillgängligt i tablettform och i de allra flesta fall är det tillräckligt att ta tabletter. För kosttillskott i tablettform rekommenderas en daglig dos på 5–10 mikrogram för att matcha dagsbehovet.
I särskilda fall om nivåerna har hunnit bli extra låga kan B12-sprutor användas som behandling under en begränsad tidsperiod. I regel minskar besvären redan efter några dagar. Om den drabbade lider av så kallad perniciös anemi (en blodbristsjukdom som kan uppstå som följd av B12-brist) pågår behandlingen livet ut via dagligt intag av B12-tabletter. I vissa fall tas istället en spruta med vitamin B12 kvartalsvis.