Recension av Werlabs

Werlabs grundades 2013 för att människor skulle kunna vara proaktiva gällande sitt hälsotillstånd. Werlabs grundande var en del av den digitalisering och förenkling av sjukvård som ägt rum, inte minst i Sverige. Werlabs erbjuder hälsokontroller genom blodprover som kan tas på något av alla de provtagningsställen som finns runtom i landet. Inte sällan erbjuds dessa genom de etablerade samarbetspartners som Werlabs arbetar med, som till exempel Aleris Medilab, Unilab och Karolinska Universitetslaboratoriet.

Werlabs erbjuder en mängd olika alternativ beroende på vad du vill ska undersökas genom blodprovet, på så vis anpassas och skräddarsys provtagningen efter patientens behov och önskemål. Från och med maj erbjuder även Werlabs COVID-19 antikroppstest.

werlabs ipad och iphone

Produktutbud

Hälsokontroll och enskilda blodprov

Coronatest

Covid-19 Antikroppstest

750 kr
Specificitet: 99.6%
Sensitivitet: 100%
Resultat inom 2-4 arbetsdagar
Utvalda provtagningsställen
Beställ via Mobilt BankID
LÄS MER

Werlabs

HÄLSOKONTROLL XL

1395 kr
33 olika hälsomarkörer ingår
En personlig läkarkommentar
Analys av 8 viktiga områden
Snabba svar på testerna
Beställ via Mobilt BankID
LÄS MER

Werlabs

HÄLSOKONTROLL XL PLUS

1995 kr
43 olika hälsomarkörer ingår
En personlig läkarkommentar
Utökad bedömning inom 5 områden
Snabba svar på testerna
Beställ via Mobilt BankID
LÄS MER

Werlabs Coronatest – Covid-19 Antikroppstest

Från och med i slutet av maj erbjuder Werlabs ett Covid-19 antikroppstest för 750 kr. Enligt Werlabs är priset enbart en kostnadstäckning, det vill säga att testerna säljs utan extra marginaler för egen vinning.

Vad är ett Covid-19 antikroppstest?

Testet riktar sig framförallt till dig som har haft symtom för Covid-19. Symtomen inkluderar bland annat halsont, huvudvärk, värk i muskel och leder, feber, torrhosta, snuva, nästäppa, illamående och andningsbesvär. Ett antikroppstest påvisar förekomsten av antikroppar (IgG) vilket i sin tur kan ge dig svar på frågan om du har haft Covid-19 (specificitet på 99.6% och sensitiviteten är 100%)

Precis som med hälsokontroller tas Covid-19 antikroppstest genom ett blodprov i armvecket av sjukvårdspersonal. Resultatet kommer sedan att visas i din digitala journal på Werlabs hemsida inom 2-4 arbetsdagar. Testet analyseras av Unilabs som är ett kvalitetskontrollerat laboratorium.

Werlabs Stora Hälsokontroller

De mer allomfattande hälsokontrollerna kallar Werlab för Stora Hälsokontroller. Inom denna kategori har de delat in dem i fem olika hälsokontroller – Hälsokontroll XL, Hälsokontroll XL Plus, Folkhälsopaketet, Karin Björkegren Jones-paketet samt Performance Test.

Hälsokontroll XL

Hälsokontroll XL täcker åtta viktiga områden för hälsan, i detta ingår 33 hälsomarkörer och dessutom en personlig kommentar från expertis, i form av en läkare. De åtta områdena är hjärta och kärl, diabetes, lever, njurar, blodkärl, sköldkörtel, vitaminer och mineraler samt den kategori som kategoriseras som övrigt, vilket kortfattat innebär infektions- och inflammationsvärden.

Du kan antingen beställa dessa prov för en gång eller årligen. Beroende på vilket alternativ du väljer varierar också kostnaden, väljer du att beställa nya prov årligen så rabatteras du med 15 procent. Du binder dig enbart till två tester och därefter kan du avsluta den årliga prenumerationen om du så önskar. Hälsokontroll XL är en av de populäraste hälsokontrollerna på marknaden idag.

Hälsokontroll XL Plus

Hälsokontroll XL Plus är som det går att tyda av namnet en utökad version av hälsokontroll XL. I denna ingår allt det som ingår Hälsokontroll XL, det vill säga de åtta viktiga områdena för din hälsa men med 43 hälsomarkörer. Inom fem av dessa områden får du en utökad hälsokontroll.

Gällande diabetes kan du få en större uppfattning om din kropps insulin-produktion. Gällande hjärt- och kärlsjukdomar får du en tydligare indikation på risken för hjärt- och kärlsjukdomar i framtiden genom mätvärdet CRP. Du får även en utökad bedömning av järnstatus, leverstatus och även saltbalansen som är viktig för njurfunktionen. Precis som med Hälsokontroll XL får du en personlig kommentar av en läkare som analyserar dina provresultat.

Werlabs Hälsopaket

Utöver de stora hälsokontrollerna från Werlabs finns också Folkhälsopaketet, Karin Björkegren Jones-paketet samt Performance Test. Det olika paketen är skräddarsydda för att ge dig bättre insyn i allt från diabetes, hjärt- kärlsjukdom och sköldkörtelfunktion till mer träningsfokuserade områden som ämnesomsättning, syreupptagningsförmåga och muskeluppbyggnad.

Werlabs

FOLKHÄLSOPAKET

595 kr
20 olika hälsomarkörer ingår
Fokus på diabetes & hjärt- kärlsjukdom
Prover för sköldkörtelfunktion
Kommentar från läkare
Beställ via Mobilt BankID
LÄS MER

Werlabs

PERFORMANCE TEST

1995 kr
Utformat för träning och hälsa
Flera olika testområden
Snabba provsvar
Kommentar från läkare
Beställ via Mobilt BankID
LÄS MER

Werlabs

KARIN BJÖRKEGREN JONES-PAKET

1695 kr
25 hälsomarkörer
Fokus på sköldkörtelhormoner
Särskilt bra för kvinnor
Kommentar från läkare
Beställ via Mobilt BankID
LÄS MER

Folkhälsopaket

Detta test ger dig en insyn i dina mätvärden för vanliga folkhälsosjukdomar. Testet ger dig resultat för tre viktiga områden för folkhälsosjukdomar, vilka är diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och sköldkörtelfunktion. Folkhälsopaketet ger dig en bra översikt över dina mätvärden för dessa väldigt viktiga folkhälsoområden och du kan precis som med övriga hälsokontroller räkna med personliga kommentarer från en legitimerad Werlabs-läkare.

Performance test

Performance Test är till för dig som vill få bättre insyn och möjlighet att optimera din hälso- och träningsstatus. Få svaren du söker gällande hur träningen förändrar din kropp och vilka faktorer som kan komma att påverka resultatet av din träning i både positiv och negativ riktning. Sköldkörteln, blodfetter, blodsocker, blodstatus och järnvärden, hormoner, njurfunktion samt vitaminer och mineraler är alla värden som är en del av det omfattande hälsotestet för fysiskt aktiva individer.

Karin Björkegren Jones-paketet

Döpt efter Werlabs-ambassadören, hälsoprofilen och författaren Karin Björkegren Jones ger detta test en omfattande insyn i det så kallade Wellnesspaket som det också kallas, där stort fokus ligger på ett vanligt kvinnoproblem, nämligen sköldkörteln.

Sköldkörteln är viktig för ämnesomsättningen i kroppen och därav kvinnors välmående, i synnerhet gällande vikt och symptom som är förknippade med psykisk och fysisk ohälsa. Fokuspunkterna, förutom sköldkörteln, är vitaminer och mineraler, hormoner, njurvärden och blodsalter samt blodstatus och järnvärden. Sköldkörtelproblemen kan vara värdefulla för alla att förutse men i synnerhet för kvinnor då de drabbas oftare än män, i särskilt i medelåldern.

Werlabs Enskilda Blodprover

Werlabs erbjuder en rad olika blodprover där du kan testa dina organ, hormoner, fertilitet, allergier, dina nivåer av mineraler och vitaminer. De insyn i om det är något som saknas i kroppen, om det behövs något tillskott eller om det finns någon sjukdom som orsakar en obalans.

hjärta i hand

Kategori: Kroppen och Organ

Inom området kropp och organ finns flertalet enskilda tester att välja mellan. Till exempel kan du välja test för sköldkörtel, prostata, njurar, lever, hjärta, blodsocker och ledvärk för att nämna några vanliga tester. Dessa varierar i pris beroende på vad som testas.

Kategori: Vitaminer och Mineraler

För att förstå kostens inverkan på din kropp kan du beställa ett eller flera av de enskilda tester som erbjuds inom hälsoområdet vitaminer och mineraler. Järn, zink och D-vitamin fyller alla viktiga funktioner för kroppen och om du vill vara proaktiv gällande din hälsa på ett eller flera av dessa områden kan dessa enskilda blodprovstester vara av stor nytta för att föregå hälsobesvär.

Kategori: Hormoner

Även här finns flertalet olika saker att välja mellan, till exempel tester som berör testosteron, kolesterol och östrogen. Testerna kan också variera i omfattning där du kan välja mellan ett mindre och ett större test gällande till exempel testosterontestet, beroende på hur detaljerade provsvar du är ute efter som kund. Här finns även tester för kortisol och ett DHEAS-test.

Så här fungerar Werlabs blodprov

Det är enkelt att använda sig av Werlabs tjänster och det finns provtagningsställen på en rad olika orter i Sverige. Du kan snabbt och lätt göra din beställning på nätet och svaret på dina prover kommer snabbt.

Steg 1 – Beställ

Beställning görs enkelt via Werlabs hemsida där du orienterar dig fram till de enskilda blodprov eller paket som du önskar att beställa. Med hjälp av ditt mobila BankID och Klarna Checkout, som erbjuder olika betalningsmetoder, kan du enkelt beställa ditt blodprov snabbt och enkelt. När du sedan fått en orderbekräftelse kan du besöka det provtagningsställe du föredrar eller boka tid där. Viktigt att tänka på är att du måste vara minst 18 år, ha ett svenskt personnummer och en mejladress som kan mottaga orderbekräftelsen.

Steg 2 – Ta ditt blodprov

Du får en remiss skickad till dig som är giltig i tre månaders tid, på vissa ställen kan du dyka upp utan tidsbokning men vissa ställen kräver tidsbokning. För vissa av blodproverna ingår vissa förberedelser som till exempel vissa föreskrifter om lämplig kosthållning innan blodproverna, det kan du läsa dig till under respektive paket eller enskilda blodprov. Du ska helst ta blodprovet innan klockan 10.00 på morgonen för att få bäst resultat.

Steg 3 – Svarsresultat

Du får löpande ta del av den information som provsvaren ger, men det slutgiltiga utlåtandet måste alltid innehålla en läkarkommentar. Precis som med all annan sjukvård råder full sekretess över dina blodprovsresultat. När alla provsvaren är färdiga skriver läkaren sin kommentar som ger dig information om vad provresultaten betyder och om det finns några anmärkningar kring värdena.

werlabs dataskärm hemsida

Werlabs Provtagning

Du hittar enklast de provtagningsställen som finns genom att besöka Werlabs hemsida. Där finns de utmärkta på en karta, de finns listade i kolumnen jämte och du kan även använda deras sökfunktion för att hitta det provställe du söker.

Bra saker att tänka på innan provtagning

Kontrollera om du behöver boka tid eller om det är drop-in och genomför helst provet innan klockan 10.00. Tag med legitimation och ät inte tio timmar innan provtagning, att dricka vatten går bra. Se även till att du är frisk och att du vilar på plats i femton minuter innan provtagningen.

Var någonstans gör jag blodprovet?

Du tar blodprovet på något av de 136 ställen som Werlabs idag erbjuder genom sina samarbetspartners, till exempel Unilab och Karolinska Universitetslaboratoriet. De finns ofta nära till hands för de flesta runt om i landet. Om du vill se var det närmaste provtagningstället ligger kan du enkelt söka på din adress under fliken ”provtagningsställen” på Werlabs hemsida.

Vem gör provtagning och analys?

Werlabs samarbetar med många stora aktörer inom den svenska hälso- och sjukvården. Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilab, Unicare, Encia samt Aleris sköter provtagning och analys. Samtliga laboratorier är certifierade för denna typ av tester.

Hur lång tid tar det att få provsvaren?

Det varierar något då proverna är olika, vissa tar längre tid då de inte analyseras dagligen, däribland zink, allergier och hormoner. Dessutom skickas proverna ibland till annan ort för att analyseras vilket också kan innebära en viss tidsfördröjning. Du får dock löpande provsvar och slutligen ett fullständigt provsvar med medföljande läkarkommentar.

Werlabs Sammanfattning

Det kan konstateras att det är mycket enkelt att beställa prover från Werlabs och tillgängligt med tanke på den goda förankring de har i svensk hälso- och sjukvård. Werlabs ger också tydliga svar på din journal genom sina mätbara tester inom viktiga hälsoområden med hjälp av läkarkommentarer och utlåtanden. Werlabs tjänster är mycket populära i Sverige och mycket kan nog tillskrivas den trygghet och säkerhet som tjänsten erbjuder, där du som kund är skyddad av samma sekretess och föreskrifter som gäller i den allmänna sjukvården.

Fördelar

 • Lättanvänt: Smidigheten och enkelheten i att kunna beställa sina provresultat, få sin remiss och därefter utföra proverna med påföljande snabba svar.
 • Proaktiv sjukvård: Du ges möjligheten att föregå många hälsoproblem genom att ligga steget före och att ha kontinuerlig koll på dina hälsovärden kan aldrig vara dåligt.
 • Säkerheten: Trots den smidighet och enkelhet som föreligger i processen kan du känna dig precis lika trygg med Werlabs som på valfritt sjukhus eller vårdcentral, dels på grund av att de följer samma föreskrifter som all annan sjukvård dels, på grund av deras starka förankring i svensk hälso- och sjukvård.
 • Många alternativ: Enskilda blodprover och paket, beroende på vad och hur mycket du vill kolla så finns lämpliga alternativ för alla som vilka kolla upp någon del av sin hälsa.

Nackdelar

 • Inte traditionell sjukvård: Werlabs ersätter inte traditionell sjukvård. Du kan inte räkna med att blodproverna ger dig fullständiga svar på ditt hälsotillstånd, utan bör istället ses som ett proaktivt och bra komplement till den traditionella sjukvården.
 • Kostnad: Det finns en kostnad som för många är överkomlig men till skillnad från stora delar av den traditionella sjukvården så får du betala för tjänsterna. Å andra sidan får du möjligheten att göra större hälsotester som inte alltid är möjliga inom traditionell sjukvård som till exempel en vårdcentral.

Omdöme och betyg

Werlabs
 • Produktutbud
 • Provtagning
 • Kundtjänst
 • Pris
4.3

Omdöme

Werlabs är en av de ledande aktörerna inom hälsokontroller via blodprov. Hemsidan är enkel att navigera där framförallt beställning och min journal funkar väldigt bra. Kundtjänsten är snabb och hjälpsam för den som har frågor. Utbudet av provtagningsställen ligger i topp vilket är smidigt för alla som bor utanför storstäderna. Analys och kommentarer matchar de högt ställda förväntningar vilket sammantaget placerar Werlabs i topp.

 

Fördelar

 • Heltäckande hälsokontroller
 • Provtagningsställen runt om i hela landet
 • Smidig hemsida med snabba provresultat
 • Lätt navigerad online journal

Nackdelar

 • Ingen live chat

Frågor och Svar

Allmänna frågor

– Erbjuder Werlabs personliga råd inför provtagning?

Nej, i nuläget erbjuder de inte denna tjänsten. Om du till exempel medicinerar råder de dig att vänta två veckor efter avslutad behandling. Du kan till exempel ta hjälp av din ordinarie läkare för att veta hur din medicinering påverkar dina provresultat.

– Vem har tillgång till provresultaten på Werlabs?

Du själv är huvudsaklig ägare till dina provresultat och det råder sekretess precis som inom vanlig sjukvård. Andra vårdgivare måste alltid ha ditt godkännande för att få ta del av resultaten. Du är själv fri att distribuera resultaten till annan vårdgivare genom att skriva ut eller dela digitalt.

– Går det att bli ”friskförklarad” av Werlabs hälsoanalyser?

Enbart blodprover kan inte säkerställa om du är frisk eller sjuk, de ska betraktas som indikationer och markörer. Upplever du ett behov av vidare läkarkonsultation så erbjuder inte Werlabs detta.

Information om blodprov

– Går det att testa cancermarkörer hos Werlabs?

I de flesta fall nej, undantaget är PSA för män. Om du oroar dig för cancer ska du kontakta din husläkare och göra kompletterande tester och röntgen för att säkerställa diagnos.

Företag

– Erbjuder Werlabs lösningar för företag?

Werlabs erbjuder ett mycket kostnadseffektivt och smidigt sätt för företag att sköta sin företagshälsa. Du kan snabbt och enkelt kontakta Werlabs via deras hemsida och även få en offert eller rekommendationer om paket och annan vägledning. De många provtagningsställena gör det både tidseffektivt och ger en proaktiv hälsovård för alla anställda.

Werlabs
 • Produktutbud
 • Provtagning
 • Kundtjänst
 • Pris
4.3

Omdöme

Werlabs är en av de ledande aktörerna inom hälsokontroller via blodprov. Hemsidan är enkel att navigera där framförallt beställning och min journal funkar väldigt bra. Kundtjänsten är snabb och hjälpsam för den som har frågor. Utbudet av provtagningsställen ligger i topp vilket är smidigt för alla som bor utanför storstäderna. Analys och kommentarer matchar de högt ställda förväntningar vilket sammantaget placerar Werlabs i topp.

 

Fördelar

 • Heltäckande hälsokontroller
 • Provtagningsställen runt om i hela landet
 • Smidig hemsida med snabba provresultat
 • Lätt navigerad online journal

Nackdelar

 • Ingen live chat